UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські війська діють в Україні з квітня 2014 року - посол США в НАТО

При цьому на даний момент в США не вважають неминучою нову пряму військову інтервенцію Росії масштабу серпня 2014 року.

Російські війська активно діють на сході України з самого початку збройного конфлікту в квітні минулого року, повідомив посол США в НАТО Дуглас Лют, передає "Радіо Свобода".

Російські військові фахівці грають в конфлікті командну і контрольну роль, а також працюють там на складній військовій техніці, з якою нездатні впоратися ненавчені сепаратисти, зазначив він перед початком засідання міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі.

Збройні сили Росії представлені на території України і бойовими військами, і оперативними працівниками розвідки. Дехто з них діє у військових одностроях російських військ, інші обходяться без цього, повідомив Лют.

Також посол США в НАТО зазначив, що у серпні минулого року Росія здійснила пряму військову інтервенцію - тоді в Україну вводили цілі російські батальйони в повному складі.

При цьому в США зараз не вважають неминучою нову пряму військову інтервенцію Росії такого масштабу, заявив Лют.

Раніше сьогодні у НАТО заявили, що мають у своєму розпорядженні докази постачання бойовикам "ДНР" і "ЛНР" великої кількості важкого озброєння з Росії.

За даними Альянсу, "сотні представників ЗС РФ на сході України навчають і курирують сепаратистів", а вздовж українсько-російського кордону на території РФ зосереджені значні сили і озброєння. Також були надані фото та відеодокази обстрілу українських позицій з території РФ влітку 2014 року.

Кандидат на пост глави Пентагону Ештон Картер від президента США Барака Обами підтримав сьогодні ідею передати Україні американське оборонне озброєння.