UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські силовики схопили в Криму ще одного українця

У затриманого нібито вилучили вибухівку.

У ФСБ Росії заявили про затримання в Криму "агента Служби безпеки України", який нібито планував диверсії на об'єктах інфраструктури півострову.

"Управлінням ФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополю в ході оперативно-розшукових заходів затримано агента Служби безпеки України в Херсонській області, спрямованого в Крим для здійснення диверсійних актів", - йдеться в повідомленні на сайті ФСБ РФ.

Наголошується, що "український диверсант" – громадянин України Лимешко Геннадій Геннадійович, уродженець Харківської області, раніше нібито проходив службу в ATO на посаді старшого розвідника глибинної розвідки в одній з військових частин ЗСУ.

За версією російських силовиків, 9 серпня 2017 року прибув у Крим, де у відповідності із завданням СБУ повинен був здійснити ряд диверсій: пошкодити ЛЕП Судак – Новий Світ; підпалити лісові масиви в районі Судак - Рибаче – Алушта; створити умови для обвалу гірських порід на автотрасі Судак - Новий Світ; підпалити один з об'єктів комунального господарства в районі сел. Рибаче.

"12 серпня 2017 року Лимешко Г.Г. затриманий співробітниками органів федеральної служби безпеки при спробі пошкодити лінію електропередач в районі траси Судак - Новий Світ", – йдеться в повідомленні.

"У іноземця виявлено та вилучено дві тротилові шашки типу "200" із запальною трубкою ЗТП-50, шкільний механізм для приведення в дію вибухового пристрою, граната РГД-5 із вкручені запалом УЗРГМ, ємності з горючою сумішшю, ручна пила (для подпила дерев'яних опор лінії електропередач) і цифровий фотоапарат (для документування диверсійної діяльності і подальшого звіту про неї перед кураторами в Службі безпеки України)", – стверджують у ФСБ.

Наголошується, що следтсвенным відділу УФСБ РФ у Криму і Севастополі відкрито кримінальну справу.

Нагадаємо, 10 серпня 2016 року ФСБ РФ звинуватила Головне управління розвідки Міністерства оборони України у спрямуванні на територію окупованої Криму диверсантів і веденні "масованих обстрілів".

Одним із затриманих ФСБ українських "диверсантів" виявився 39-річний житель Енергодара Євген Панов, який з 8 серпня не виходив на зв'язок із рідними. При цьому родичів, знайомих і ділових зв'язків у Криму у нього не було.

Згодом в МЗС РФ назвали ім'я іншої особи, схопленої російськими силовиками за нібито "підготовку терактів у Криму". Так, крім Євгена Панова, співробітники ФСБ РФ затримали Андрія Захтея, а згодом стало відомо про ще одного "диверсанта" - Редвана Сулейманова, якого суд Криму засудив майже до двох років позбавлення волі 10 серпня нинішнього року.