UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські прокурори "зробили" полонених українських активістів громадянами Росії

Вони як і раніше стверджують, що Сенцов став громадянином РФ "автоматично".

Генпрокуратура РФ стверджує, що заарештовані ФСБ в Криму українські активісти Олег Сенцов, Олександр Кольченко та Генадій Афанасьєв є громадянами Росії.

"Жителі Криму вважаються громадянами Російської Федерації з отриманням всіх відповідних прав, якщо не висловили свого бажання зберегти іншого громадянства", - йдеться у відповіді російської Генпрокуратури на інформаційний запит Фонду Відкритий діалог.

"Таку заяву подав тільки обвинувачений Чирній А. В., якому як громадянинові України слідчим органом забезпечена можливість реалізувати право на консульську захист. Обвинувачені Сенцов, Кольченко і Афанасьєв такої заяви не подавали і розцінюються на підставі законодавства Російської Федерації тільки як громадяни Росії", - наголошується в листі.

У запиті Фонду також говорилося про те, що працівники ФСБ чинили насильство над затриманими. Проте в Генпрокуратурі Росії визнали, що така інформація не підтвердилася, а отже, "підстав для вжиття заходів прокурорського реагування немає".

Український кінорежисер і сценарист Олег Сенцов був затриманий в Криму 11 травня 2014 року. Йому інкримінують підготовку терактів. Росфінмоніторинг включив його в список терористів і екстремістів. Російська сторона судить Сенцова за антиросійську діяльність. Йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

8 серпня Московський міський суд відхилив апеляцію на утримання під вартою Сенцова. 29 вересня термін його арешту було продовжено до 11 січня 2015 року.