UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правозахисники вже два тижні не можуть знайти засудженого до 20 років колонії Сенцова

Незалежні спостерігачі закликали журналістів і правозахисників направляти запити начальникам слідчих ізоляторів РФ.

Члени Громадської наглядової комісії Челябінської області РФ Микола і Тетяна Щур ініціювали кампанію з пошуку українського режисера Олега Сенцова, засудженого в РФ до 20 років колонії суворого режиму, йдеться у зверненні на Facebook.

Про його нинішнє місцезнаходження невідомо два тижні після його відправки з Челябінська. Спочатку Федеральна служба виконання покарань РФ відправила політв'язня в Іркутськ, згодом – в Якутію.

"Ми дуже стурбовані, що вже два тижні після етапування Олега Сенцова про нього ні слуху, ні духу. Тому ми підготували звернення до членів ГНК уральських і сибірських областей, у першу чергу, тих що знаходяться на передбачуваному маршруті до Якутії - Курганська, Омська, Новосибірська. Також закликаю підключитися до цього пошуку і українську сторону", - сказала Щур у коментарі "Укрінформу".

Пока зачитывают приговор Надежде СавченкоНАЙТИ ОЛЕГА СЕНЦОВА!Обращение к членам ОНК, журналистам и правозащитникамУва...

Posted by Tatiana Shchur on Monday, 21 March 2016

Тетяна й Микола Щур порадили журналістам і правозахисникам надсилати запити в регіональні управління виконання покарань і питати, чи перебуває Сенцов у слідчих ізоляторах регіону, особливо тих, де знаходиться так звана "пересилка".

"За законом ФСПЛ має право не повідомляти нам, де саме в даний момент перебуває етапований. Але начальник ізолятора має видати свідчення про знаходження ув'язненого під його дахом", - йдеться у зверненні.

Вночі з 6 на 7 березня член Асоціації незалежних спостерігачів Тетяна Щур отримала повідомлення на мобільний телефон з невідомого номера, що український режисер Олег Сенцов етапований з Челябінська. Два тижні потому про його місцезнаходження невідомо.

"У Росії існує така практика: катати політв'язнів по країні. Наприклад, довезли до Тихого океану – й назад. Людину це вимотує, ніхто не знає, де вона перебуває. Правоохоронці відповідають, що не зобов'язані повідомляти про місцезнаходження ув'язненого", - пояснив Микола Щур.

Читайте також: Суд Криму відмовив активісту Кольченко у збереженні українського громадянства

З 10 березня триває розгляд Міністерством юстиції РФ звернення України щодо передачі Сенцова. Російські правоохоронці розглядатимуть документи протягом місяця.

Українського режисера Сенцова і активіста Кольченко затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалів офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня виніс обвинувальний вирок відносно Сенцова. За сукупністю злочинів режисер засуджений до 20 років колонії суворого режиму.

Другий підсудний Олександр Кольченко засуджений до 10 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Раніше також були засуджені двоє ймовірних спільників Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирния, які уклали угоду зі слідством.

У Росії правозахисний центр "Меморіал" назвав Сенцова і Кольченко політв'язнями.