UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія хоче утилізувати єдиний український підводний човен "Запоріжжя"

Підводний човен захопили під час окупації Севастополя.

Міністерство оборони РФ шукає підрядника для утилізації єдиного українського підводного човна "Запоріжжя", вкраденого Росією під час окупації Криму, випливає з матеріалів російського порталу державних закупівель.

Російські військові оголосили тендер на "утилізацію дизельної підводного човна проекту 641 і великого протичовнового корабля проекту 1134Б в 2019 і 2020 роках". На проект виділили 193 мільйони рублів (майже 74,1 мільйона гривень). Роботи повинні бути виконані до 10 листопада цього року.

Адмірал ВМФ Росії Віктор Кравченко розповів, що "Запоріжжя" - єдиний підводний човен цього проекту, який є в Росії.

"Запоріжжя" (С-260) – великий дизельний торпедний підводний човен проекту 641. Був побудований у 1971 році, спочатку проходив службу на Півночі СРСР, надалі переведений до складу Чорноморського флоту. При розподілі флоту після 1991 року дістався Україні. До цього моменту був значно зношений, тому у період з 1991 по 2014 роки більше часу проводив у ремонті, ніж у походах. У 2014 році був захоплений російськими окупантами у Севастополі і протягом п'яти років стояв узагалі без будь-якого ремонту або обслуговування.

Нагадаємо, 11 січня президент Росії Володимир Путін висловив готовність передати Україні "кілька десятків військових кораблів і літаків" з окупованого Криму. За словами Путіна, українська техніка "перебуває в жалюгідному стані", а боєприпаси не підлягають транспортуванню.

Командувач ВМС ЗСУ віце-адмірал Ігор Воронченко заявив, що питання про переміщення військової техніки з Криму на материкову частину України має вирішувати вище військово-політичне керівництво країни. Він також спростував заяву Путіна, що українська техніка в Криму перебувала в незадовільному стані.

ЦДАКР, в свою чергу, порекомендував не приймати цю пропозицію– найбільш боєздатні захоплені кораблі українського флоту ("Ольшанський", "Тернопіль", "Луцьк") розграбовані окупантами, інші знаходяться у ще гіршому стані.