UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіян посилено перевірятимуть при в'їзді до України після скасування воєнного стану

РНБО рекомендувала Держприкордонслужбі зберегти посилений контроль громадянами РФ, що перетинають кордон.

Рада національної безпеки і оборони рекомендував Держприкордонслужбі продовжити посилену охорону українсько-російського кордону і посилений контроль громадян РФ, що в'їжджають на територію України, повідомляє прес-служба РНБО.

"Враховуючи те, що ситуація залишається досить складною і небезпечною, в рішенні РНБО України також передбачено, що найближчим часом Національна поліція, Національна гвардія та інші силові структури продовжать несення служби в посиленому режимі для підтримання громадського порядку, захисту прав, свобод і законних інтересів українських громадян", - сказав секретар РНБО Олександр Турчинов на засіданні Ради в середу, 26 грудня.

Президент України Петро Порошенко, у свою чергу, висловив готовність підтримати продовження обмежувальних заходів, запроваджених ДПСУ щодо російських громадян, після скасування воєнного стану.

"Усі ді прикордонниківї були абсолютно виправдані. І я прошу, Петре Олександровичу (Цигикал, голова Держприкордонслужби – Ред.), внести пропозиції про продовження тих заходів, які безпосередньо пов'язані з воєнним станом. Але якщо ви визначите необхідність продовження ряду заходів, я як президент і, впевнений члени РНБО, підтримаємо ваші пропозиції", - зазначив глава держави.

Після атаки Росії в районі Керченської протоки, в результаті якої пограниченая служба ФСБ захопила три українських кораблі з 24 моряками на борту, в десяти областях України ввели воєнний стан терміном на 30 днів.

У ДПСУ повідомили про рішення не впускати до України громадян РФ чоловічої статі віком від 16 до 60 років, а також про заборону іноземцям перетинати адмінкордон з окупованим Кримом.

Всього за час дії воєнного стану прикордонники не пустили в Україну 1650 росіян.

Детальніше про підґрунтя введення воєнного стану читайте у статті Сергія Рахманіна "Колаптоїдний воєнний стан" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".