UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія посилює інформаційні атаки, як тільки наближаються Мінські переговори - СЦКК

Українська сторона СЦКК просить ЗМІ ретельно фільтрувати подачу інформації, яка надходить від російських колег.

Напередодні засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську у середу, 20 січня, проти України посилюється цілеспрямована інформаційна війна з метою дискредитації її органів влади, які, зокрема, відповідають за національну безпеку, заявляє українська сторона СЦКК (Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі).

У заяві української сторони СЦКК, яку поширив прес-офіцер української сторони СЦКК Василь Лабай наголошується, що, зокрема, висвітлюючи ситуацію в зоні проведення АТО в Донбасі, російські інформагентства подають неправдиву інформацію, посилаючись на "загальну позицію української і російської сторін СЦКК", що не відповідає дійсності.

"Українська сторона СЦКК підкреслює, що в переважній більшості випадків наші оцінки подій у зоні конфлікту в ОРДО/ОРЛО, на жаль, не збігаються з їх трактуванням російською стороною СЦКК. Оприлюднити те, що заявили представники російської сторони СЦКК, які знаходяться на території ОРДО для "жовтої преси", видаючи це за загальну позицію СЦКК" – щонайменше некоректно. Але на інформаційній війні, мабуть, для Російської Федерації всі способи і форми є прийнятними. Наполягаємо, щоб надалі російські шановні інформагентства обов'язково уточнювали, яка саме з сторін СЦКК надала інформацію", - сказано в заяві.

У цьому контексті українська сторона СЦКК назвала "черговим характерним прикладом відвертої брехні державних російських ЗМІ, яка має на меті дискредитувати Збройні сили України в очах ОБСЄ" публікацію інформації з посиланням на так зване ДАН ("Донецьке агентство новин") про нібито зірвані 18 січня ремонтно-відновлювальні роботи на електромережах поблизу Горлівки "через обстріли з боку ВСУ", що було представлено як "інформацію від СЦКК".

"Ця інформація абсолютно не відповідає дійсності. Українська сторона СЦКК підкреслює, що роботи не були зірвані, велися і були завершені вчасно, до того ж, згідно із запропонованим російською стороною СЦКК графіком", – сказано в заяві з українського боку.

"Складається таке враження, що узгодження заявок на виконання робіт з боку представників ОРДО ведеться не з метою відновлення інфраструктури для мирних жителів Донбасу, а для PR-акцій, особливо напередодні засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську", - відзначають в Україні.

16 січня українська сторона СЦКК повідомила про те, що бойовики зі снайперської зброї обстріляли автомобіль патруля місії ОБСЄ, який забезпечував моніторинг над відновленням газопостачання на території, підконтрольній ЗС України.