UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія не чекатиме дозволу України і починає ввезення гуманітарки

РФ у своєму одноосібному рішенні посилається на "недоговороздатність" української сторони.

Російський "гуманітарний конвой" почне перетин кордону України, не чекаючи закінчення оформлення вантажу українською стороною. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ РФ.

"Далі терпіти подібне беззаконня, відверту брехню і недоговороздатність не можна. Всі приводи для відтягування доставки допомоги людям в районі гуманітарної катастрофи вичерпано. Російською стороною прийнято рішення діяти".

У МЗС зазначають, що колона з гуманітарним вантажем починає рух у напрямку Луганська.
У МЗС РФ заявляють, що незважаючи на досягнуті раніше угоди і заяву про початок оформлення вантажу 21 серпня, процес було зупинено.

"Згоду української сторони на початок руху колони було офіційно підтверджено без будь-яких застережень у телефонній розмові міністрів закордонних справ Росії і України. 20 серпня почалися митні та прикордонні процедури на КПП "Донецьк". Проте 21 серпня цей процес був зупинений з посиланням на активізацію обстрілу Луганська. Іншими словами, українська влада сама бомбить пункт призначення допомоги і з цієї причини сама ж забороняє її доставку", - цитується заявою відомства.

При цьому у МЗС РФ вже традиційно застерегли "від будь-яких спроб зірвати суто гуманітарну місію, яку готували давно".

Раніше повідомляли, що дозвіл опломбувати російську "гуманітарку" Червоний Хрест дасть тільки після митниці. !zn