UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія активно використовувала власні соцмережі напередодні анексії Криму та вторгнення в Донбас – СБУ

Через сервіс "Яндекса" зарплату також отримували деякі провокатори та організатори проросійських акцій в Україні.

Співробітники спецслужб Російської Федерації у 2014 році активно проводили у російських соціальних мережах "Однокласники" і "ВКонтакте" інформаційно-психологічні операції проти України, повідомила під час круглого столу в Києві заступник начальника департаменту контррозвідувального захисту в сфері інформаційної безпеки СБУ Юлія Лапутіна.

"Період підготовки до військового вторгнення супроводжувався активним застосуванням спецслужбами РФ спеціальних інформаційних та інформаційно-психологічних операцій проти України. Зокрема, шляхом створення, адміністрування, штучного нарощування відвідуваності антиукраїнських та проросійських груп в українському сегменті російських соцмереж "ВКонтакте" та "Однокласники", - цитує Лапутіну "УНІАН".

Крім того, за даними СБУ, деякі провокатори та організатори проросійських акції отримували грошову винагороду через сервіс "Яндекс.Гроші".

"Відомо, що значна частина вказаних груп адмініструвалася з території РФ, також застосовувалися заходи вербування спецслужбами РФ громадян України, які у деяких випадках за грошову винагороду, яка перераховувалася через сервіс "Яндекс.Гроші", здійснювали акції на шкоду територіальній цілісності, суверенітету та безпеці України", - додала Юлія Лапутіна.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко своїм указом від 15 травня ввів у дію рішення РНБО від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". В оновлений перелік юридичних осіб, до яких застосовуються санкції, внесені, зокрема, ТОВ "Яндекс", ТОВ "Мейл.РУ Україна", а також багато інших відомих російських компанії.

Документ фактично забороняє в Україні діяльність російських інтернет-сервісів, а також найбільших російськомовних соцмереж – "ВКонтакте" і "Однокласники". Заборона буде діяти протягом трьох років.

Незважаючи на це, українські користувачі поки що мають можливість обійти блокування, використовуючи Tor або VPN-сервіси. Заступник голови Адміністрації президента України Дмитро Шимків підтвердив, що абсолютно повністю заблокувати російські соціальні мережі неможливо, проте необхідно зменшити їх українську аудиторію.