UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський суд виніс вирок політв'язню Олегу Приходьку за сфабрикованою справою

Українця засудили до колонії суворого режиму.

Українського політв’язня Олега Приходька засудили до 5 років колонії суворого режиму з відбуванням 1 року у в’язниці, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Омбудсмен засудила незаконний вирок.

“Кримчанина Олега Приходька засудили до 5 років колонії суворого режиму та сплати штрафу у розмірі 110 тисяч рублів. Сьогодні Південний окружний військовий суд, що у Ростові-на-Дону виніс нашому співгромадянину незаконний вирок по сфабрикованій кримінальній справі за начебто спробу скоєння терористичного акту, а також підготовку до підпалу генконсульства РФ у Львові влітку 2019 року”, - зазначила Денісова.

Водночас вона додала, що російський суд частково задовольнив вимоги прокурора Сергія Айдинова. 

“Олег Приходько буде вимушений відбувати перший рік покарання у в'язниці, де всі засудженні тримаються в камерах. Засуджую незаконний вирок російського суду та вважаю це помстою окупаційної влади пану Олегу за його проукраїнську позицію, адже він публічно називав незаконним приєднання Криму до Росії”, - заявила омбудсмен.

Денісова наголосила на тому, що Приходько у своєму поважному віці та з важкими хронічними захворюваннями може не витримати умов утримання. Вона закликала міжнародну спільноту продовжувати тиск на Росію та вимагати негайного звільнення усіх бранців Кремля.

Читайте також: В окупованому Криму побили дружину і дочку політв'язня Приходька - ексдепутат

Нагадаємо, 9 жовтня 2019 року Олега Приходька викрали разом з дружиною викрали силовики. Лише наступного дня адвокату Назіму Шейхмамбетову повідомили, що Приходько затриманий. На підставі сфабрикованих доказів його звинуватили у виготовленні вибухівки та підготовці терактів.

Пізніше Російська служба з фінансового моніторингу на порушення презумпції невинуватості внесла Приходька до списку осіб, причетних до екстремізму або тероризму.

ФСБ також провела обшук в будинку Приходька в селі Горіхове Сакського району. Тоді російські силовики вилучили в активіста українську символіку, прапори партії "Свобода", червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і домашні диски. Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв'язки на материковій частині України.