UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російського шпигуна з найвищим доступом до секретних файлів України викрила контррозвідка

Затриманий контактував із військовослужбовцями ЗС РФ.

Контррозвідка СБУ викрила полковника Збройних сил України, який очолював один із підрозділів. Він мав найвищу форму допуску. Виявилося, що затриманий – громадянин Росії та несанкціоновано збирав таємні військові документи.

"У ході обшуку за місцем проживання військовослужбовця виявлено і вилучено жорсткі диски, флеш носії, мобільні термінали, ноутбук, на яких зберігається інформація військового характеру, у т.ч. з обмеженим доступом, а також документи та блокноти із записами таємних відомостей", - розповіли у СБУ у п'ятницю.

Вже відкрито кримінальну справу за “розголошення відомостей військового характеру, що становлять державну таємницю, або втрату документів чи матеріалів, які містять такі відомості” Кримінального кодексу України. Слідство встановило, що затриманий контактував із військовослужбовцями ЗС РФ і жителями тимчасово окупованої території АР Крим.

Тривають слідчі дії, у межах яких перевіряється версія про збір ним вищезазначених відомостей за завданням спецслужб РФ. Вирішується питання щодо повідомлення про підозру та обрання запобіжного заходу.

Читайте також: «Пройшов спецпідготовку у складі бойовиків та повернувся для розвідки на користь РФ»: СБУ затримала агента ФСБ

Раніше контррозвідка Служби безпеки зупинила діяльність агентурної мережі ФСБ РФ у Донецькій області.