UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські військкомати тримають двері навстіж для нацменшин: до чого це призводить – звіт ISW

Нещодавня стрілянина на полігоні в Білгородській області була природним наслідком політики Кремля, припускають аналітики.

Нерівноправне виконання планів часткової мобілізації спричиняє соціальні розриви, які спонукають російський інформаційний простір до подальшої маргіналізації спільнот етнічних меншин. Про це йдеться в останньому звіті  Інституту дослідження війни (ISW). 

Читайте також: В Бурятії контрактникам погрожують ув’язненням за відмову воювати в Україні

Зокрема стрілянина 15 жовтня на полігоні в Бєлгородській області, ймовірно, була природним наслідком політики Кремля, яка продовжує використовувати бідні прошарки суспільства та представників меншин, щоб нести тягар зусиль формування збройних сил, захищаючи етнічних росіян і заможніших громадян Росії. 

Ксенофобська риторика проти мігрантів з Азії

Російські джерела поклали відповідальність за стрілянину на двох примусово мобілізованих росіян за національністю таджиків. А інформаційний простір РФ здебільшого відповів жорстокою ксенофобською риторикою проти мігрантів із Саредньої Азії та інших периферійних соціальних груп.

Читайте також: Путін воюватиме до останнього бурята — дипломат

18 жовтня голова партії «Справедлива Росія» Сергій Миронов опублікував довгу, ксенофобну критику міграційної політики Росії, стверджуючи, що мобілізація виявила системні розломи в російській імміграційній системі. Він звинуватив військкоматів у тому, що вони допускають до ЗС РФ людей, які "становлять загрозу безпеці Росії", і звинуватив військкомати в тому, що вони тримають двері навстіж для вихідців із Середньої Азії.

Читайте також: Тюрма і конфіскація: Таджикистан, Киргизстан та Узбекистан застерегли своїх громадян від участі у війні в Україні

Миронов запропонував ввести мораторій на надання російського громадянства громадянам Таджикистану. Заклики Миронова до імміграційної реформи демонструють роль, яку, здається, часткова мобілізація зіграла в каталізації етнічних розколів, расизму та ксенофобії в російському внутрішньому просторі, особливо проти етнічних меншин.