UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські війська в Донбасі, Криму і біля кордону: ЗСУ назвали кількість

Ціна подальшого вторгнення на територію України зараз вже неприйнятна, запевняють в ЗСУ

Протягом останніх років Росія нарощує кількість військових і військової техніки, які активно беруть участь у заходах оперативної та бойової підготовки, зокрема на території України, повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Поблизу державного кордону України та на території окупованого Криму Росія розгорнула 46 батальйонних тактичних груп, 12 тактичних груп, дві ракетні бригади, чотири загони спеціального призначення, а також групу катерів і групу вертольотів. 

На окупованих частинах Донецької та Луганської областей загальна чисельність російських угрупувань (1-й та 2-й армійські корпуси, підрозділи збройних сил РФ) складає понад 37 тисяч осіб.

«Україна разом із партнерами здатна підвищити ціну можливої інтервенції для агресора до неприйнятної — такої, що перевищить потенційні переваги внаслідок вторгнення»,  —  підкреслив Залужний. 

Навесні 2021 року Росія стягнула до українських кордонів війська та техніку на додачу до тих, які вже були там з 2014 року. Передислокацію військ у Москві пояснювали «проведенням військових навчань», однак після того, як їх було «завершено», війська від кордонів України так і не відвели.

Читайте також: Українська армія може взяти окупований Донецьк і Луганськ, щойно отримає команду - Данілов

На думку секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова, нинішня Україна готова до можливого наступу Росії, на відміну від 2014 року. Зараз в України інше технологічне забезпечення, інша армія й інше озброєння. Крім того, у сфері оборони у нас з'явилися сильні партнери: країни Балтії, Польща, Канада, Велика Британія і США.