UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські пропагандисти закликають всиновлювати українських дітей – ISW

Будь-які заходи з примусової депортації населення на окупованих територіях є прямим порушенням Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

В Російській Федерації почали посилено рекламувати насильницьке усиновлення російськими сім'ями українських дітей, повідомляє Інститут дослідження війни (ISW). З 9 листопада блогери в РФ почали поширювати багатосерійний "документальний" серіал про кількох усиновлених дітей із Донбасу.

"У документальному серіалі стверджується, що тільки 2022 року російська влада евакуювала з Донбасу понад 150 000 дітей" - йдеться у зведенні.

Тоді як, нещодавно президент України заявляв, що за час окупації в Російську Федерацію було вивезено 11 тисяч дітей. Проте Володимир Зеленський зазначив, що це лише перевірені дані, скільки ж насправді було вкрадено маленьких українців достеменно не відомо. 

Експерти Інституту дослідження війни зазначають, що заходи з примусової депортації, під виглядом програм реабілітації та оздоровчих заходів, імовірно складають основу російської кампанії з депопуляції України. По своїй суті це є прямим порушенням Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього і країна, яка здійснює ці протиправні дії, має нести відповідне покарання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що окупанти вивезли на територію РФ близько сотні дітей з психоневрологічного будинку-інтернату в селищі Дніпряни Каховського району. Також до тимчасово окупованого Криму з Олешок були примусово вивезли вихованців дитячого будинку-інтернату.