UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські підрозділи, які перебувають у Білорусі, не становлять загрози для України – речник ДПСУ

Ще минулого року Росія тримала у Білорусі 10-12 тисяч військових, але практично всіх вивела.

На сьогодні в Білорусі немає такої кількості російських підрозділів, які б загрожували Україні. Росія забрала більшу частину свого контингенту, але нових підрозділів не прислала, розповів речник державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

За його словами, ще минулого року Росія під виглядом навчань та підготовки тримала у Білорусі 10-12 тисяч військових. З часом Росія поступово їх виводила з Білорусі.

“Та кількість російських військових, яка ще можливо залишається на території Білорусі, а це більше такі логістичні підрозділи, вони загрози Україні не несуть. Але за тим, що відбувається на території Білорусі, наскільки ситуація може змінюватись, чи не спробує Росія перекинути свої підрозділи, активно стежать розвідники”, – розповів речник ДПСУ.

Читайте також: Стався перелом: політолог про зміну підходу України до Білорусі

Водночас Демченко додав, що Білорусь зараз проводить навчання на кордоні з Литвою та Польщею. 

"Білорусь постійно на різних напрямках проводить щось подібне, щоб нагнітати ситуацію, показувати, що вони є сильною, здатна протистояти загрозам, хоча ніхто Білорусі не загрожує", – зауважив Андрій Демченко.

Як зауважив представник ДПСУ, зараз не спостерігається переміщення техніки та військових біля кордону з Україною. Проте задля створення картинки та нагнітання ситуації відбуваються переміщення підрозділів вглиб території Білорусі.

"Але їх кількість суттєвої загрози на даний момент не несе. Ми маємо бути готові до будь-яких ситуацій. Якщо Росія все-таки дотисне Білорусь, щоб та більш масштабно долучилася до війни проти України, то не можна виключати створення провокацій на кордоні, створення якихось інших ситуацій", – наголосив Демченко.

Нагадаємо, в серпні в українському МЗС повідомили, що Білорусь під виглядом навчань стягнула до північних кордонів з Україною солдатів, артилерію, ППО, танки, а також найманців із ПВК "Вагнер". Відомство закликало "не робити трагічних для власної країни помилок під тиском Москви".