UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські окупанти примусово мобілізують жителів Ізюма на Харківщині — Денісова

Про спроби долучити місцевих до війни РФ проти України розповів і голова Харківської ОВА.

Військові РФ розпочали примусову мобілізацію місцевих жителів тимчасово захопленого міста Ізюм у Харківській області для участі у війні проти України. Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова в Facebook.

“У місті Ізюм розпочато примусову мобілізацію чоловіків. Відтепер прохід через блокпост чоловікам дозволяється лише за наявності військового квитка”, — заявила Денісова.

За її словами, ворог намагається долучити до бойових дій мешканців тимчасово захоплених територій через брак людських ресурсів.

Обмудсменка зазначила, що російські військові “вриваються до помешкань жителів Ізюма — шукають колишніх ветеранів АТО і громадських активістів”, а також почали агітувати чоловіків до вступу в “народну міліцію”.

Крім цього, про спроби проведення росіянами мобілізації в Ізюмі розповів і голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у ефірі телемарафону, пише Радіо Свобода.

“Ворог пропонує мобілізуватися місцевому населенню в Ізюмі і стати до лав збройних сил РФ. Люди, м'яко кажучи, з подивом сприймають цю пропозицію”, — сказав Синєгубов.

Однак, за даними Харківської ОВА, пропозицію ніхто не підтримав і ніхто не погодився долучитися до війни проти України.

Людмила Денісова нагадала, що примусова мобілізація на тимчасово захоплених Росією територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Раніше голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що російські окупанти продовжують обстрілювати житлові райони Харкова із систем залпового вогню. Уже відомо про трьох загиблих та 16 поранених людей.