UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські окупанти перетворюють Запорізьку АЕС на військову базу – The Wall Street Journal

На найбільшій у Європі атомній електростанції перебувають близько 500 військових, які розгорнули там важкі артилерійські батареї та встановили протипіхотні міни вздовж берегів водосховища

Російські окупанти, які ще в перші тижні вторгнення захопили найбільшу у Європі атомну електростанцію – Запорізьку в місті Енергодар, за цей час фактично перетворили її на військову базу та активно продовжують посилювати свій гарнізон там. Про це повідомили The Wall Steet Jounal, які на умовах анонімності поспілкувались з працівниками електростанції, а також українськими чиновниками та дипломатами.

Видання повідомляє, що на атомній електростанції перебувають понад 500 російських окупантів. Вони розгорнули там важкі артилерійські батареї та встановили протипіхотні міни вздовж берегів водосховища, вода з якого охолоджує шість реакторів АЕС. Зокрема, у червні загарбники розгорнули на території АЕС реактивну систему залпового вогню «Смерч», ракетні установки «Град», танки та бронетранспортери.

Читайте також: Запорізька АЕС без систем охолодження: в "Енергоатомі" попередили про можливу ядерну катастрофу

Вони використовують атомну електростанцію як щит, адже розуміють, що ЗСУ не будуть завдавати по ній ударів. Отже, техніка і військові там у відносній безпеці.

На думу колишнього міністра оборони України та керівника Центру оборонних стратегій Андрія Загороднюка, єдиний шанс звільнити Запорізьку АЕС – оточити там окупантів.

Читайте також: Вироблену електрику ЗАЕС планують перенаправити в російську енергосистему — ISW

Нагадаємо, абсолютна більшість працівників Запорізької атомної електростанції відмовляються співпрацювати з окупантами, тому російські військові банально шукають серед них шпигунів. Нещодавно вони закатували водолаза електростанції Андрія Гончарука. Від нього вимагали пірнати в бризгальний басейн на та спускати воду, що могло призвести до перегріву й катастрофи на атомній електростанції.