UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські окупанти доправили на Херсонщину понад 17 тисяч комплектів «Русского мира» – в ISW кажуть, що це і навіщо

Російське супутникове телебачення стає одним з інструментів тотального інформаційного контролю.

Російська окупаційна влада встановила 17 735 комплектів супутникового телебачення «Русский мир», які охоплюють понад 80 відсотків окупованої території Херсонської області. Про це повідомив у черговому своєму звіті Американський Інститут вивчення війни ISW.

Дослідники посилаються на цифри, які віце-прем’єр-міністр РФ з питань туризму, спорту, культури та зв’язку Дмитро Чернишенко навів під час зустрічі з окупаційним керівником Херсонської області Володимиром Сальдо. Окупанти вважають, що надають можливість мешканцям окупованих територій Херсонщини дивитися російські телеканали для отримання «об’єктивної інформації».

Читайте також: Загарбники на окупованих територіях створюють нові пропагандистські ресурси до псевдовиборів — ЦНС 

На проросійських ресурсах є інформація, що супутниковий телемовний проект "Русский мир" стартував на тимчасово окупованих територіях у грудні 2022 року. Він транслює загальноросійські та місцеві канали на безоплатній основі.

В ISW вважають, що російська окупаційна влада прагне консолідувати контроль над доступом до інформації на окупованих територіях. Одним з інструментів такого контролю якраз і є російське супутникове телебачення, зокрема те, що надається в рамках проекту «Русский мир».

Раніше повідомлялося, що росіяни змусили бюджетників на ТОТ півдня отримати комплекти супутникового телебачення "Русский мир", які дозволяють безкоштовно переглядати 24 пропагандистські телеканали.