UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські командири і загороджувальні загони: Снайпер «ЛНР» дав свідчення про будні бойовиків

Мешканецьь Луганська приєднався до окупантів в 2014 році і через шість років вирішив здатися.

Снайпер терористичного угрупування «ЛНР», який в минулу неділю здався українським військовим, розповів, що окупанти сформували загороджувальні загони для боротьби з дезертирством. Відео допиту бойовика опублікував пресцентр штабу операції Об'єднаних сил в середу, 19 серпня.

За словами затриманого, він - мешканець Луганська, приєднався до бойовиків у червні 2014 року, отримав посаду снайпера.

Курс навчання військової спеціальності проходив в тренувальному таборі в Ростовській області під керівництвом російських фахівців.

Однак, за словами чоловіка, спершу його відправили на КПП «Михайлівка - Мар'ївка» перевіряти документи. Потім він був задіяний в інженерних роботах: будував бліндажі для бойовиків.

Затриманий розповів, що рішення залишити лави угруповання «ЛНР» він прийняв після того, до його призначили снайпером у загороджувальному загоні й наказали розстрілювати тих, хто залишить позиції, спробує втекти додому або здатися.

Тікати на підконтрольну українському уряду територію бойовик вирішив зі своїм знайомим, але того застрелив інший снайпер із загороджувального загону.

Чоловік також розповів, як проводиться ідеологічна і виховна робота в незаконних збройних формуваннях: бойовикам регулярно показують фільми про звірства нацистів під час Другої світової війни і кажуть, що українська армія чинить так само. Командують бойовиками російські офіцери.

Читайте також: Пропагандист з горлівського телеканалу здався СБУ

У неділю, 17 серпня, беззбройний бойовик вийшов до українських позиціях. При собі у нього був так званий «військовий квиток» «ЛНР», невелика сума в російських рублях і наркотичний знеболювальний препарат. Бійці ЗСУ передали затриманого контррозвідці.

«Затриманий зізнався, що не витримав сваволі і знущань ватажків, які командують окупаційними підрозділами, і добровільно вирішив здатися», - повідомили в штабі ООС.