UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські бойовики вперше з 2017 року обстріляли Авдіївку, проте в ООС це замовчують — журналіст

Не було й вогню у відповідь. Причиною таких рішень Бутусов вважає намагання імітувати "неіснуюче перемир'я". 

Сьогодні вперше з 2017 року російські збройні формування відкрили вогонь по Авдіївці, проте командування ООС не дало наказу стріляти у відповідь. Про це на своїй сторінці в Фейсбук написав журналіст Юрій Бутусов. 

"Два артилерійських нальоти в 6.30 і в 10.00 прямо по Авдіївці.
Як повідомляють джерела Цензор.Нет з місця подій, обстріляний район, в якому базується одне з тилових підрозділів ЗСУ, - пише Бутусов. - Працівниками Державтоінспекції зафіксовано понад 60 влучень по самій Авдіївці, дані не повні. Застосовувалися, за попередніми даними, міномети 120 мм і гаубиці 122 мм".

Внаслідок цього поранення отримав один український військовий - його стан стабільний. 

Українські війська не відкривали вогонь у відповідь жодного разу. Бутусов покладає за це відповідальність на нового командувача ООС Олександра Павлюка. 

"У зведенні ООС за 7.00 про обстріл немає згадок, однак ООС тільки що видала нове повідомлення про поранення військовослужбовця, без вказівки деталей... Розумію, що від військових в обмін на просування в кар'єрі політичне керівництво вимагає продовжувати імітувати неіснуюче "перемир'я", оголошене президентом Зеленським", - пише журналіст. 

Читайте також: Окупанти в Донбасі вбили українського воїна

У середині серпня бойовики російсько-окупаційних формувань посилили обстріли в Донбасі. 11 серпня під вогнем ворожої артилерії опинилися не лише позиції ЗСУ, а й прифронтові села. Окупанти вбили місцевого мешканця, поранили українського військовослужбовця і залишили без електрики чотири села на Донеччині.

Представник української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш назвав причини нового загострення в Донбасі. На його думку, Росія створює негативне тло для майбутніх зустрічей президента України Володимира Зеленського із канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель і президентом США Джо Байденом, а також готує електорат до внутрішньоросійських  виборів. Крім того, терор проти цивільних мешканців  є інструментом боротьби з невдоволенням діями російських окупантів.