UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російське ГРУ готувало серію вибухів у Києві 9 травня

Виконавців затримали на гарячому а також встановили російського куратора. 

Служба безпеки України заявила, що викрила та запобігла чотирьом терактам у Києві, які мали відбутися 9 травня. Зокрема, затримали російських поплічників, які встановлювали вибухові пристрої в будівельних гіпермаркетах відомої мережі та біля одного із кафе.

Як розповіли в СБУ, саморобні вибухові пристрої замаскували в упаковки з-під чаю. Вони складалися із таймера, детонатора і пластичної вибухівки із запалювальною сумішшю, яка мала спричинити масштабні пожежі.

Згідно із задумом російських терористів, вибухівка мала  здетонувати у пікові години роботи гіпермаркетів та завдати максимальної шкоди людям. Зокрема, її планували розмістити серед легкозаймистих матеріалів, аби пожежа поширилась доволі швидко і її було непросто ліквідувати.

Інший теракт запланували біля популярного київського кафе – вибухові пристрої хотіли закласти  у запаркований поруч автомобіль.

В СБУ зазначають, що організувавши вибухи в Києві, головне управління генштабу збройних сил РФ  хотіло дестабілізувати ситуацію в Україні та сигналізувати про начебто наявність у Києві російського підпілля, яке чекає приходу «руського міра».

«Плануючи ці теракти, російські спецслужби вкотре продемонстрували свою злочинну суть. Ми спрацювали на випередження і вчасно зірвали плани ворога. Кожен крок злочинців задокументовано - їх чекає заслужене покарання. Як і кожного, хто намагається працювати на користь РФ», - прокоментував голова  СБУ Василь Малюк.

Так, за даними контррозвідки СБУЮ, курував спецоперацію співробітник ГРУ Юрій Сизов. Він особисто давав вказівки завербованим агентам і навіть записав відеоінструкцію із встановлення вибухового пристрою в одному з магазинів цієї ж мережі у Московській області. В СБУ зазначили, що це не перший його «проект» в Україні. Так, у лютому 2024 року він планував ще одну диверсію у Львівській області.

[pics_lr left="https://zn.ua/img/forall/u/531/85/photo_2024-05-13_13-04-30.jpg" ltitle="" right="https://zn.ua/img/forall/u/531/85/photo_2024-05-13_13-04-31.jpg" rtitle="undefined"]

Затримані виконавці

СБУ встановила усіх причетних до організації теракту та затримала на гарячому безпосередніх виконавців, коли вони встановлювали вибухові пристрої в третьому гіпермаркеті. Їм уже повідомили підозру за статтями кримінального кодексу про державну зраду, диверсію та терористичний акт. Їм загрожує довічне ув’язнення.