UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни скаржаться на велику кількість дітей, які хочуть вчитися українською, тому погрожують школярам – ЦНС

Українці навіть попри окупацію продовжують боротися за свою ідентичність.

У школах на тимчасово окупованих територіях росіяни поки дозволили отримувати уроки української мови, якщо є заява батьків. Навіть попри тиск, який здійснюють загарбники, кількість заяв щодо вивчення української більше, ніж очікували окупанти.

Відтак в регіоні не вистачає підручників, адже для таких уроків росіяни надрукували свої підручники української мови з розповідями про «братні народи» та виправдовуванням окупації, повідомив Центр національного спротиву.

Читайте також: Ворог завіз чергову партію пропагандистських підручників для шкіл на окупованих територіях — ЦНС 

«Проте кількість примірників, які завезли на ТОТ, набагато менше, ніж охочих вчити рідну мову. Наразі окупаційна адміністрація поставила задача директорам підконтрольних шкіл провести бесіди з батьками, аби ті відмовились від вивчення їх дитиною рідної мови», - зазначили в ЦНС.

Також на території окупованої Донеччини «поліцаї» обходять школи й погрожують дітям за «неприпустимі публікації» у соцмережах та «неповагу до російської символіка». Для школярів розповідали про покарання для батьків за «екстремізм».

Читайте також: ЦНС: Загарбники просять Москву відправити на окуповані території більше “педагогів”, щоб "промивати мізки" дітям

«Практика обходу дітей із погрозами раніше фіксувалася на Запоріжжі та Херсонщині, що вказує на систематичність політики погроз та залякування дітей, яка узгоджена з Кремлем», - підсумували в ЦНС.

Нагадаємо, в окупованому Токмаку Запорізької області військовослужбовці армії РФ шукають квартири, у яких залишилося централізоване опалення, щоб заселити туди солдат.