UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни шантажують родини українських полонених, змушуючи їх до злочинів

Українців закликають повідомляти про такі контакти з росіянами, щоб мати можливість допомогти.

Росія посилила спроби впливати на родичів українських військовополонених, провокуючи їх на вчинення злочинів. Зокрема невідомі телефонують у людям, щоб змусити їх співпрацювати і передавати інформацію, вчиняти саботаж на цивільній інфраструктурі чи брати участь у терористичній діяльності.

Окупанти погрожують або в обмін на це пропонують полегшити умови утримання полонених, повідомили у Координаційному штабі з питань поводження із військовополоненими.

Читайте також: «Азовець» Іщенко помер у полоні через травму грудної клітки — Паламар

Там застерегли родини від контактів із росіянами та закликали не замовчувати інформацію про подібні дзвінки.

«Фахівці штабу готові надати допомогу, щоб з гідністю вийти з такий ситуацій, убезпечити рідних у полоні та надати поради щодо подальших дій. Неповідомлення про такі контакти чи співпраця з ворогом можуть мати важкі непоправні наслідки», – йдеться у заяві.

У Координаційному штабі наголосили, що росіяни використовують вразливе становище родин військовополонених для досягнення своїх цілей.

Читайте також: В Офісі генпрокурора відреагували на вбивство українського військового з розчленуванням тіла

Нагадаємо, ветеран війни, який пройшов бої за «Азовсталь» у Маріуполі, Олександр Скорик розповів, приватні похоронні організації монополізували сферу ритуальних послуг у Києві і часто тиснуть на родичів загиблих військових, аби нажитися на похоронах полеглих бійців.