UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни поширюють фейк, що Зеленський купив віллу нациста Геббельса

Також росіяни запускають дезінформацію від імені фейкових іноземних видань.

Російські пропагандистські Telegram-канали поширюють фейк про те, що президент України Володимир Зеленський за 8 мільйонів євро купив віллу міністра пропаганди часів нацистської Німеччини Йозефа Геббельса.

Першоджерелом цієї інформації є нібито колишня співробітниця консалтингової компанії ВІМ Сабіна Мелс, повідомив Центр протидії дезінформації. Стверджується, що начебто договір про купівлю нерухомості уклала компанія Film Heritage Inc, яка пов’язана із Зеленським.

Читайте також: Державний переворот та торгівля дітьми: росіяни запустили фейки про Залужного та Зеленську

«Проте встановити особу Сабіни Мелс та її приналежність до BIM нe вдалося, що ставить під сумнів існування такої людини», – зазначили в ЦПД.

Згодом фейк про віллу поширили російські ЗМІ, нігерійське видання Independent та вебсайт OKV e.V., наповнення якого відповідає проросійській риториці.

«Рашисти не полишають спроб дискредитувати Володимира Зеленського. Поширюючи свою брехню від імені фейкових іноземних видань, вони намагаються надати їй більшої достовірності», – підсумували в Центрі протидії дезінформації.

Читайте також: Росіяни поширюють фейк, що «празький стрілок» був українцем – ЦПД

Також російська пропаганда поширює наративи про те, що найближчим часом в Україні почнуть мобілізувати жінок. У ЦПД підкреслили, що наразі про примусову мобілізацію жінок не йдеться. Це добровільний процес.