UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни поширюють фейк про вступ українців у ЦАХАЛ

Росіяни прагнуть змістити акценти з війни в Україні на Близький Схід.

Російські пропагандистські ресурси поширюють відео реклами на YouTube, у якій начебто військовий ЦАХАЛу закликає воїнів ЗСУ вступати в лави ізраїльської армії, щоб воювати проти бойовиків ісламістського угрупування ХАМАС у Секторі Гази. Насправді ця реклама – фейк. Ворог не вперше публікує дезінформацію, спрямовану на зрив мобілізації в Україні.

Відео, яке поширює мережа проросійських Telegram-каналів, опубліковане на офіційному акаунті армії оборони Ізраїлю, проте на нього наклали несправжні субтитри з українською озвучкою, пояснили у Центрі протидії дезінформації. В оригінальному ролику військовий ЦАХАЛу на івриті розповідає про номери телефонів, за якими можна отримати допомогу.

Читайте також: Німеччина спростувала фейк росіян про танковий екіпаж Бундесверу в Україні

«Завдяки розповсюдженню таких фейків росіяни прагнуть змістити акцент з війни в Україні на війну на Ближньому Сході, а також зірвати мобілізацію в Україні», - зазначили в ЦПД.

Нагадаємо, у соціальній мережі TikTok масово поширювали фейкові відео, у яких начебто командувачі української армії створили петицію про розпуск Верховної Ради України та подальшої мобілізації народних депутатів.

Читайте також: "Фабрика малюків" та зброя для французьких мітингарів: акаунти з синьою галочкою поширюють фейки про Україну у Twitter

Під час війни, яку розпочала Росія, ворог постійно поширює дезінформацію, щоб дестабілізувати або залякати українців. Російська пропагандистська машина часто використовує маніпуляції та фейки, які спрямовані на розкол єдності в українському суспільстві. У Мінреінтеграції розповіли, як можна розпізнати фейк.