UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни можуть отримати іранські ракети Fath-360 та Ababil: що про них відомо

Вони призначені для ураження цілей на фронті та у ближньому тилу. 

Іран, ймовірно, вже найближчим часом відправить Росії сотні балістичних ракет Fath-360 та Ababil. Експерти Defense Express наголошують, що раніше Кремль був зацікавлений у зразках Fateh-110 та Zolfaghar, але станом на початок серпня немає жодного підтвердження того, що вони є в окупантів. 

Аналітики розповіли, що ракети Ababil є доволі невеликими. Їх довжина становить 3,7 метра, вага — 240 кг, а дальністю — до 86 км. Наразі є дві модифікації таких снарядів — з супутниковою та інерціальною навігацією, а також з додатковою оптико-електронною системою наведення на кінцевій ділянці. Їх запускають з транспортно-пускових контейнерів, одна платформа може вмістити таких вісім штук.  

Щодо ракет Fath-360 аналітики зауважили, що жодного разу не було інформації, що росіяни їх потребують. Ця модель більш відома як BM-120, про її створення стало відомо наприкінці 2021-го. Довжина снаряда становить 5,1 метра при діаметрі 368 мм, загальна вага — 787 кг разом зі 150 кг бойової частини, швидкість — 4 Маха, а дальність — до 120 км. Наводиться боєприпас за допомогою інерціальної системи та супутникової навігації.

"Вочевидь Fath-360 базується на Fateh-110 і є її значно зменшеною копією. Візуально, окрім розміру, який часом складно розрізнити на фото, вони відрізняються хвостовим оперенням у районі хвоста, — розповідають аналітики. — Варто додати, що пускова Fath-360 традиційно для Ірану замаскована під звичайну цивільну вантажівку". 

Обидва зразки іранських ракет призначені для ураження цілей на фронті та у ближньому тилу, підсумували експерти. 

Читайте також: Експерти: КНДР відправляє Росії снаряди з власних запасів, а Іран — практично з конвеєра

Детальніше про ситуацію зі снарядами у росіян читайте у матеріалах Володимира Кравченка "Росія хоче одержати шість різновидів іранських ракет. Якими є її шанси?" та Наталії Бутирської "Корейські ракети для Росії. Чим Путін заплатив КНДР і як це загрожує Україні" на ZN.UA.