UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни досягли певних успіхів на сході, але втратили перевагу у Чорному морі - ISW

Домінування російського чорноморського флоту похитнулося, тож кораблі відвели на безпечну відстань. Тоді як в східній оперативній зоні війська РФ просунулися вглиб Донеччини.

Військово-морські сили України змогли вдало протистояти російському флотові в акваторії Чорного моря. Ефективне використання протикорабельних ракет, змусило Росію відвести кораблі від українського узбережжя на відстань понад 100 км. Проте на сході України ситуація загострилася, російські війська наступають одночасно на декількох ключових напрямках, повідомляє Американський інститут вивчення війни (ISW).

В східній оперативній зоні, російські війська змогли досягнути певних результатів біля Святогірська, Авдіївки та, вочевидь, в Сєвєродонецьку. 

Стосовно ситуації в Сєвєродонецьку наразі точно не відомо, хто контролює більшу частину міста, події розгортаються динамічно і надходять суперечливі відомості. Проте імовірно, перевагу за собою лишають російські війська.

Очевидних успіхів армія РФ у районі Ізюму не досягла. Тим часом їм вдається просуватись на захід від Лиману в районі Щурово та Старого Каравана і вже ведуть бої в самому Святогірську, аби мати змогу далі рухатись на південь у бік Слов'янська через річку Сіверський Донець.

Рух російських сил помітний в районі Донецька - Авдіївки. Військам РФ вдалося відтіснити ЗСУ від Авдіївки на 5 км і розмістити свої позиції у Кам'янці. Також росіяни взяли під свій контроль населені пункти Зелений Гай та Петрівське. Ключова мета цієї операції, ймовірно, є спроба захоплення траси H20, аби мати змогу вільно рухатись у напрямку Краматорська - Слов'янська.

Тим часом на бахмутському напрямку ЗСУ стримали наступ противника. Загалом за добу Сили оборони на Донеччині та Луганщині відбили 10 атак ворога.