UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни здобули нові території на сході України – ISW

Невеличке селище за 17 км від Бахмута та околиці Пісків, вході російських наземних операцій, перейшли під контроль загарбників.

Російські окупаційні сили здійснили низку наземних операцій в східній оперативній зоні за попередню добу. Суттєвих успіхів їм досягти не вдалося, проте певні територіальні здобутки в них все ж таки є, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

На слов'янському напрямку війська РФ намагалися просунутися на західну околицю села Богородичне, що розташоване за 17 км від Слов'янська. Проте безрезультатно. Натомість російські сили продовжили застосовувати артилерію вздовж адмін кордону Харківської та Донецької областей.

Читайте також: Обов’язкова евакуація: з Донеччини вже вивезли понад дві тисячі людей

На сіверському напрямку суттєвих змін не відбулося. У цьому районі наразі продовжують перебувати підрозділи «Центральної групи» російських військ під керівництво генерал-полковника Олександра Лапіна.

Територіальні здобутки сили РФ відзначаються на бахмутському напрямку. За 17 км на південь від міста, російські війська зайняли селище Травневе. Також для покращення тактичного положення, окупанти здійснили низку локальних атак на південь від Бахмута в районі Відродження, Вершини, Кодеми та Зайцева.

Читайте також: Вибухові речовини на ЗАЕС та трудові табори в окупації: ISW підбив підсумки минулої доби

На авдіївському напрямку російські війська намагалися прорвати українську оборону, проте реалізувати задум їм не вдалося. Спроби окупаційних сил просунутися від своїх позицій у смт Олександрівка у бік Мар'їнки, суттєвих успіхів не мали. Проте зайняти південно-східну околицю Пісків їм все ж таки вдалося, це підтверджують поширені в мережі кадри з геолокацією бойовиків так званої "ДНР".

Читайте також: РФ намагається зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні – ISW

У напрямку адміністративного кордону Донецької області з Запорізькою, російські війська провели кілька локальних операцій. Зокрема, вони намагалися прорвати українську оборону Кирилівки, Павлівки, Новомайорського та Пречистівки. Але поставленої мети досягти їм не вдалося. 

Своєю чергою, Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що українські захисники відбили російські атаки на напрямках Володимирівка – Яковлівка, Покровське – Бахмут, Відродження – Вершина, Новолуганське – Зайцеве, Новобахмутівка – Красногорівка, Спартак – Авдіївка, Веселе – Піски. Наразі тривають бойові дії  на напрямках Новолуганське – Кодема, Травневе – Кодема, Семигір’я – Зайцеве.