UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія знову порушила закони та звичаї війни: Москва 13 разів масово закликала кримчан в свою армію

ZN.UA заблокований в Росії, Криму й ОРДЛО через публікацію матеріалів, які допомагали уникнути служби в армії агресора.

Керівник прокуратури АР Крим та Севастополя Ігор Поночовний розповів, що з 2015 року російська окупаційна влада на півострові провела 13 незаконних призовних кампаній і призвала в армію 31 тисяч кримчан.

рамках кримінального провадження встановлено, що з 2015 року Російська Федерація провела вже 13 незаконних призовних кампаній кримчан у свої збройні сили. Цього року почалася нова осіння призовна кампанія. За цей період було призвано близько 31 тис. Кримчан в збройні сили Російської Федерації, і близько 3 тисяч кримчан планується призвати в цьому році", - сказав він на пресконференції в понеділок у Києві.

Поночовний додав, що такі дії і Росії, і окупаційної адміністрації кваліфікуються як порушення законів і звичаїв війни.

Зараз в рамках кримінальної справи встановлено та оголошено підозру 10 окупаційним військовим комісарам в Криму, щодо 2 комісарів обвинувальні акти вже направлено до суду.

Також Поночовний повідомив, що зараз окупаційними правоохоронними органами відкрито близько 200 кримінальних проваджень про нібито ухилення від служби в збройних силах РФ.

"Цивільне населення півострова, ті кримчани, які відмовляються проходити військову службу в збройних силах окупанта, які змушене проходили службу в збройних силах Російської Федерації не є злочинцями, вони є жертвами конфлікту, вони проходять як потерпілі в наших кримінальних виробництвах", - підкреслив він.

Читайте також: ЄС про призов кримчан у російську армію: ще одна спроба примусової інтеграції півострова

Восени 2018 року Роскомнадзор заблокував доступ до сайту ZN.UA на території РФ і окупованого Криму через публікацію матеріалів про незаконність призову.