UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія збільшила військову присутність в Криму більш ніж удвічі – експерти

З 2014 року окупант активно будує на українському півострові нові арсенали та бази.

Росія продовжує активну мілітаризацію анексованого Криму. За сім років анексії українського півострова тут з'явилося багато нових військових об'єктів агресора, повідомляють «Крим.Реаліі» із посиланням на Національний центр управління та випробувань космічних засобів.

Так, минулого року в степу поблизу селища Новоозерне з'явилася військова база. Два роки тому в районі озера Донузлав були лише зруйновані корівники.

«Уже в 2019 році та протягом 2020 року тут з'явилася велика військова частина. Це база зберігання на випадок війни. Наприклад, коли проводиться мобілізація, то людей треба чимось озброювати і це озброєння зберігається саме в такому місці. Це сотні артилерійських систем, броньована техніка тощо», - розповів начальник інформаційно-аналітичного центру НЦУВК Сергій Янчевський.

Крим.Реалії

Поблизу тимчасово окупованої Керчі, впритул до траси «Таврида», з'явилися нові радіолокаційні станції і щонайменше вісім ракетних комплексів С-400.

В Євпаторії у колишньому українському космічному центрі розташувалися Військово-космічні сили РФ, на околиці міста побудована величезна радіоантена діаметром близько 30 метрів.

https://ru.krymr.com

В районі Севастополя збудували радіотехнічну станція з десятком супутникових антен середнім діаметром близько п'яти метрів кожна. Будівництво велося з 2016 року.

Крим. Реалії

Українські фахівці стверджують, що порівняно з 2014 роком Росія в Криму наростила свій військовий потенціал більш ніж удвічі.

Читайте також: Мілітаризація дітей і пропаганда в окупованому Криму: Прокуратура і правозахисники направили повідомлення в МУС

Росія реалізує масштабну програму з мілітаризації окупованого Кримського півострова, відновлюючи покинуті військові об'єкти радянської епохи, а також будуючи нові і розширюючи вже існуючі військові бази.

7 грудня Генеральна Асамблея ООН  ухвалила українську резолюцію щодо проблем мілітаризації Криму й акваторій Азовського і Чорного морів, «за» проголосували 63 країни.

У тексті документа йдеться про серйозну стурбованість щодо прогресуючої мілітаризації Криму; постійних поставок російських озброєнь на півострів, включно з ракетами, здатними нести ядерні боєголовки; їх націлювання на материкову частину України.