UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія заговорила про руйнування дамби Київської ГЕС та Канівського водосховища: РНБО пояснило, чому

Імовірно, ці заяви, які не мають фактичного підґрунтя, спрямовані на спробу примусити Київ до капітуляції

Заяви представників офіційної влади країни-агресора щодо імовірного знищення гідроспоруд по Дніпру поблизу Києва та інших густонаселених регіонів України варто сприймати як спроби дестабілізувати ситуацію в Україні. Це прояви дезінформаційної операції, яка не має фактичного підґрунтя, повідомляє Центр протидії дезінформації (ЦПД) Ради національної безпеки і оборони України.

Читайте також: В ЄС спостерігали за руйнацією Каховської дамби зі спутника

ЦПД нагадує, що нещодавно офіційна представниця МЗС Російської Федерації Марія Захарова повідомила, що Україна нібито готує знищення дамб Київської ГЕС та Канівського водосховища, щоб звинувачувати у цьому злочині Росію.

“Цими заявами Кремль намагається викликати паніку серед українців. Паралельно в українське суспільство вкидаються наративи про необхідність “миру будь-якою ціною”, тобто де-факто капітуляції. Ворог розраховує, що українці під впливом страху будуть вимагати піти на поступки Росії”, – зазначає у повідомленні ЦПД.

Відповідна заява представників російської влади має вигляд забезпечення Росії алібі, тобто інформаційного прикриття перед можливим терактом. Однак, за повідомленням експертів ЦПД, засобів та можливостей для знищення дамб біля Києва та Канева у Російської Федерації немає. “Знищити ці об’єкти ракетними ударами неможливо, а варіант підриву через диверсію виключений, оскільки дамби перебувають під посиленою охороною”, – зазначено у повідомленні Центру.

Повідомлялося раніше, що дамба ДніпроГЕС не ушкоджена після масованого і цілеспрямованого російського удару по енерго- і гідрокомплексу. Лише пошкоджено підкранові балки, розташовані на дамбі, і мостовий перехід. Таку оцінку стану дамби давав генеральний директор “Укргідроенерго” Ігор Сирота.