UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія втрачає контроль над ключовими містами на північному сході України – Reuters

Британське інформагентство Reuters показало під своїм кутом зору те, що відбувається в Харківській області, де ЗСУ змусили ворога бігти, кидаючи зброю та спорядження. 

Різке залишення Росією лінії фронту на південь від Харкова поклало раптовий кінець періоду, коли велася лише безперервна стрілянина на статичному фронті.

Москва залишила свій головний бастіон на північному сході України в суботу, внаслідок чого одна з головних ліній фронту війни була раптово прорвана внаслідок стрімкого наступу українських військ, пише Reuters.

Швидке падіння Ізюму на Харківщині стало найважчою поразкою Москви з того часу, як її війська були відкинуті від столиці Києва в березні. Це може стати вирішальним переломним моментом у 6-місячній війні, оскільки тисячі російських солдатів, рятуючись втечею, кидають боєприпаси та спорядження.

Російські війська використовували Ізюм як базу матеріально-технічного забезпечення для однієї зі своїх головних кампаній - багатомісячного наступу з півночі на сусідній регіон Донбасу, що складається з Донецька та Луганська.

Російське державне інформаційне агентство ТАРС із посиланням на міністерство оборони Росії повідомило, що воно наказало військам залишити околиці та посилити операції в інших районах сусідньої Донецької області.

Глава російської адміністрації в Харківській області сказав мешканцям бігти до Росії, щоб "врятувати життя", повідомляє ТАРС. Очевидці розповідали про пробки з машин із людьми, які залишають підконтрольну Росії територію.

" Російська армія в ці дні демонструє свою найкращу здатність - показувати спину ", - сказав президент України Володимир Зеленський у відеозверненні у суботу ввечері.

З його слів, збройні сили України звільнили близько 2000 квадратних кілометрів території з початку контрнаступу проти Росії на початку цього місяця.

Спочатку українські офіційні особи не підтверджували, що відвоювали Ізюм, але Андрій Єрмак, начальник штабу Зеленського, розмістив фотографію військ на його околиці та опублікував у Твіттері емодзі із зображенням винограду. Назва міста [у перекладі з тюркської] означає "виноград".

"Російська армія претендує на звання найшвидшої армії у світі... продовжуйте тікати!" написав Єрмак у Твіттері.

Заява про виведення російських військ пролунала через кілька годин після того, як українські війська увійшли до Куп'янсу, розташованого далі на північ, єдиний залізничний вузол, що забезпечує всю лінію фронту Росії на північному сході України. Українські офіційні особи розмістили на початку суботи фотографії своїх військ, які підняли жовто-блакитний прапор країни перед будинком мерії Куп'янська.

У результаті тисячі російських військ виявилися раптово відрізаними від постачання на фронті, де відбуваються найнапруженіші бої за всю війну.

Були ознаки проблем для Росії та в інших місцях на її позиціях, що залишилися на східному фронті, що визнали проросійські офіційні особи.

Українські збройні сили продовжують настання на різних ділянках фронту, сказав Зеленський.

Кілька днів тому українське військо прорвало лінію фронту і з того часу відвоювало десятки міст і сіл під час стрімкого механізованого наступу, просуваючись вперед на десятки кілометрів на день.

"Для досягнення заявлених цілей спеціальної військової операції зі звільнення Донбасу ухвалено рішення про перегрупування російських військ, що перебувають у Балаклійському та Ізюмському районах, з метою нарощування зусиль на донецькому напрямку", - цитує ТАРС заяву міністерства оборони Росії.

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр виступила із застереженням, закликавши людей не повідомляти передчасно про те, що міста "взяті" лише тому, що туди увійшли українські війська, як у Балаклії.

"Кілька днів тому повідомлялося, що війська увійшли до міста. Сьогодні ми остаточно встановили контроль у місті, провели всі необхідні заходи та підняли прапор", - сказала вона.

У Гракові, одному з десятків сіл, відвойованих під час українського наступу, агентство Рейтер побачило автомобілі, що згоріли, із символом російського вторгнення "Z". Ящики з боєприпасами були розкидані разом зі сміттям на позиціях, які росіяни залишили у поспіху.

На стіні було намальовано напис "Привіт усім, ми з Росії". Три трупи лежали у білих мішках у дворі.

Начальник обласної поліції Володимир Тимошенко повідомив, що українська поліція прибула на місце напередодні та перевірила особи місцевих жителів, які жили під російською окупацією.

"Перша функція - це надання допомоги, якої вони потребують. Наступне завдання - документувати злочини, вчинені російськими окупантами на тимчасово окупованих ними територіях", - сказав він.

Свідок з Валуйків, міста в Білгородській області Росії неподалік кордону з Україною, сказала Reuters, що бачила сім'ї з Куп'янська, які їли і спали у своїх машинах уздовж доріг.

"Я була сьогодні на ринку і бачила багато людей з Куп'янська. Вони кажуть, що половину міста взяли українська армія, а Росія відступає... Бої все ближче", — сказала свідок.

Білгородський губернатор В'ячеслав Гладков сказав, що чиновники роздають їжу та медичну допомогу людям, які стоять у черзі на пропускному пункті до Росії. Сенатор Андрій Турчак, представник прокремлівської партії "Єдина Росія", повідомив про більш ніж 400 автомобілів на кордоні.

Різке залишення Росією лінії фронту на південь від Харкова поклало раптовий кінець періоду, коли війна велася як безперервна стрілянина на статичному фронті, що давало перевагу Москві у вогневій могутності.

Тепер там інша війна. 

Читайте також: Російські війська потрапили в "котел" в Ізюмі - Бутусов