UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія спробує анексувати окуповані території Донбасу в середині травня — розвідка США

Окупанти планують створити так звану “народну республіку” в Херсонській області з тією ж ціллю.

Розвідка США отримала дані "високої достовірності" про те, що РФ спробує анексувати окуповані сепаратистами території Донецької та Луганської областей України в середині травня. Про це на брифінгу заявив посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер, пише CNN.

Згідно з розвідданими, Росія також збирається створити чергову так звану “народну республіку” на Херсонщині, щоб теж потім її анексувати.

"У повідомленнях йдеться, що Росія планує провести референдум про приєднання десь у середині травня, і що Москва розглядає аналогічний план для Херсона", — сказав Карпентер.

Він додав, що, відповідно до повідомлень, РФ викрадає місцевих чиновників у окупованих містах на сході й півдні України, аби замінити їх на "групи, лояльні до Москви". За його словами, там також зникають директори шкіл, журналісти, місцеві активісти й муніципальні чиновники.

"Нещодавно надходили повідомлення про те, що російські війська відключили інтернет і доступ до деяких стільникових телефонів у цих регіонах, щоб перекрити потік достовірної інформації", — розповів посол.

Карпентер зазначив, що в цих містах росіяни "можуть спробувати провести фіктивні референдуми, щоб спробувати додати видимості демократичної чи виборчої легітимності".

Раніше начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія хоче відтворити на півдні України Таврійську губернію, а також створити Небесне місто.