UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія розширила географію та задачі псевдорозслідувань «злочинів» України — ОПОРА

Своїми «розслідуваннями» путінський режим планує фальсифікувати події для гри на міжнародній арені

Не досягнувши бліцкригу у лютому і не провівши показове судилище над «київським режимом», кремлівські окупанти розширили географію та задачі своєї фабрики псевдодоказів. Тепер Слідчий комітет РФ веде дистанційні «розслідування» так званих «злочинів» і на вільних територіях України. Метою таких псевдорозслідувань може бути як залякування населення новозахоплених територій так і фальсифікація подій для російської «альтернативної» історії та гри на міжнародній арені. Про це йдеться в статті аналітиків громадянської мережі «ОПОРА» Олександра Клюжева та Анатолія Бондарчука «ОКУПОВАНІ. Як і навіщо Росія фабрикує докази проти України на захоплених територіях».

«Окрилена успіхами в Грузії, фабрика псевдодоказів переключилася на Україну. Упродовж 2014–2022 років слідчий комітет РФ мляво, але постійно займався магічним перетворенням жертви на агресора. Після початку «спецоперації» Кремля проти України роль цієї фабрики кардинально зросла. Слідчий комітет Росії присутній фактично на всіх окупованих територіях, старих і нових, а голова відомства особисто відвідав Херсон», - йдеться в статті.

За інформацією аналітиків «ОПОРИ», активність слідчого комітету держави-агресора синхронізована з російськими пропагандистськими каналами, з якими він має спільні «проєкти». Слідчий комітет агресора передає свої справи і так званим прокуратурам «Л/ДНР», прямо беручи на себе відповідальність за переслідування окупаційними адміністраціями українських громадян.

«За словами самих росіян, із 2014 року слідчий комітет РФ веде 1400 «справ», у яких «обвинуваченими» проходять 400 представників вищого політичного і військового керівництва України та її політичних діячів. Персоніфіковано росіяни «звинувачують» 92 командирів ЗСУ та інших військових формувань України, — і це лише «вершки» псевдорозслідувань. Фактично йдеться про список пріоритетних цілей для путінського «трибуналу», яким лідер Кремля сподівався відсвяткувати захоплення України. Саме 24 лютого Путін заявив, що Росія має намір «судити» своїх опонентів в Україні — зокрема й лідерів Революції Гідності, погрози яким Путін повторив на квітневій нараді органів прокуратури РФ», - йдеться в статті.

Аналітики «ОПОРИ» зазначають, що  із заяв самих росіян можна зробити висновок, що вони не лише планувати парад на Хрещатику, а й вірили у можливість поставити крапку в окупації України на «суді» над «київським режимом.

Та бліцкриг агресора не вдався, і заплановане масштабне «судилище», яке мало б підбити риску під швидким захопленням України, Путіну довелося відкласти.

Але на думку авторів, плани агресора істотно розширилися. Тепер це не лише поточна пропаганда, демонстрація сили чи бажання точкової розправи: фабрикуючи «докази» про так звані «злочини» України, Росія прагне виконати серйозніші завдання. До них належать: створення квазіюридичних умов для шантажу України та її іноземних партнерів долею українських військовополонених; залякування населення новозахоплених територій; фальсифікація подій для російської «альтернативної» історії та гри на міжнародній арені. Порушених окупантами «справ» стає дедалі більше, а географія «розслідувань» — дедалі ширшою.

«Якщо раніше путінські слідчі виявляли «злочини» України тільки на окупованих територіях, то останнім часом вони демонструють вищу кмітливість — «розслідують» «самообстріли» українцями вільних територій України. Задля приховування злочинів російської армії слідчі вже перейшли на дистанційні «розслідування». Так само, як колись відомий голова російського ЦВК Чуров фіксував «фальсифікації» на виборах у США шляхом «дистанційного» спостереження, не виїжджаючи з Москви», - резюмують автори статті.

Нагадаємо, на думку аналітиків Громадянської мережі «ОПОРА», РФ може використати грузинський сценарій при створенні «міжнародного трибуналу» щодо України.

Раніше очільник Слідчого комітету Росії Алєксандр Бастрикін під час інтерв'ю РосЗМІ заявив, що Росія планує створити "трибунал" над Україною за «дії» на Донбасі.