UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія почала процес підключення ЗАЕС до власної енергосистеми — Котін

Окупанти планують перепідключити станцію до Криму, принагідно від'єднавши її від окупованих територій на півдні України.

Зовсім нещодавно Росія вкотре здійснила небезпечну провокацію, обстрілявши майданчик Запорізької АЕС в Енергодарі в безпосередній близькості до ядерного реактора. А вже сьогодні стало відомо, що окупанти розпочали підключення станції до енергосистеми РФ. Про це повідомив президент «Енергоатома» Петро Котін в ефірі телемарафону новин.

За його словами, план росіян полягає в тому, щоб підключити ЗАЕС до енергосистеми в окупованому Криму. Для цього вони хочуть відключити від станції захоплені території на півдні України. Персонал «Росатома» вже передав на АЕС відповідну програму.

«Персонал «Росатома» передав на станцію спеціальну програму з перепідключення ЗАЕС до Криму. Передумовою цієї програми є пошкодження ліній зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України. Щоб перемкнути ЗАЕС на Крим, їй потрібно загасити весь південь України – окуповані частини Херсонської та Запорізької областей. Це прописано в програмі. Після цього вони починають знову заживлювати області від підстанції в Джанкої, поступово доходять до Каховської, а потім заживлюють ЗАЕС», — заявив Котін. 

Президент «Енергоатома» зазначив, що після усіх вищенаведених процесів у виконанні росіян ЗАЕС неможливо буде під'єднати до української енергосистеми і вона залишиться на російській частоті. Котін підкреслив, що загарбники вже почали реалізовувати свій план. 

Читайте також: ЗАЕС треба позбавити ліцензії, інакше Україна буде нести юридичну відповідальність - експерт

Раніше експерти ISW висловили власну думку стосовно того, для чого Росія мілітаризує Запорізьку АЕС. 

Захоплена росіянами Запорізька АЕС — ще один спосіб тероризувати Україну та світ, цього разу ядерною катастрофою. Наскільки далеко готові зайти терористи та чи є вихід із кризи, що сталася, читайте в тексті Миколи Теслі «Криза на ЗАЕС: чи вирішать її сліпі пілоти?».