UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія незаконно призвала на службу понад 34 тисячі кримчан

Сайт ZN.UA заблокований на півострові через публікацію матеріалів, які допомагали уникнути служби в армії агресора.

Росія за шість років провела в окупованому Криму 13 призовних компаній і незаконно призвала на службу понад 34 тисяч кримчан. Цього місяця російські військові розпочали на півострові чергову «призовну кампанію», повідомляє пресслужба прокуратури АР Крим (Київ).

За словами очільника прокуратури Ігоря Поночовного, нещодавно до суду був скерований обвинувальний акт стосовно «військового комісара Сімферопольського району Криму та міста Алушта» за ч. 1 статті 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), йому загрожує від восьми до дванадцяти років ув’язнення.

За даними прокуратури, громадянин РФ був призначений на цю посаду у 2018 році, здійснював реалізацію політики держави-окупанта, спрямованої на проведення незаконних примусових призовних кампаній серед жителів півострова.

На цій посаді обвинувачений встиг провести п’ять таких компаній у відповідних районах. Його дії є грубим порушенням статті 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

«Прокуратура автономії продовжує системну роботу з притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які причетні до проведення на території тимчасово окупованого півострова Крим незаконних призовних кампаній до лав Збройних сил Російської Федерації», - зазначив Поночовний.

Загалом прокурори встановили та повідомили про підозри у вчиненні воєнного злочину 10 «військовим комісарам», зокрема «військовому комісару Республіки Крим».

На розгляді в суді також перебуває обвинувальний акт стосовно «військового комісара міста Феодосії та Кіровського району Криму». Справи щодо «комісарів» слухаються заочно.

Читайте також: "Військовому комісару" повідомили про підозру за призов кримчан в армію РФ

У серпні підконтрольні окупантам суди винесли десять вироків у справах про відмову кримчан служити в російській армії. Того ж місяця було відкрито 14 нових справ за тим самими фактом.

Попри активну кампанію з мілітаризації жителів півострова ледь не з дитсадка, не всі кримчани хочуть їхати служити у Сибір чи на Урал – служити у Криму залишаються одиниці.

Численні обшуки, затримання, кримінальні переслідування, паспортизація, призовні кампанії спрямовані на витіснення незгодних з окупаційним режимом українців і заселення території Криму колонізаторами з РФ, вважає Поночовний.

Докладніше про те, які «кримські злочини» розглядатиме МУС, та чому подібними справами не займаються національні суди, читайте в інтерв’ю Ігоря Поночовного Валентині Самар для читачів ZN.UA.