UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія незаконно етапує до Сибіру першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла та активіста Азіза Ахтемова

Такими діями РФ грубо порушує Женевські конвенції.

Росія продовжує злочинну практику незаконного етапування громадян України на свою територію, повідомляє у Telegram Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"За наявною в мене інформацією, першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та кримськотатарського активіста Азіза Ахтемова росіяни незаконно етапують до Мінусінська у Східному Сибіру. Політвʼязень Асан Ахтемов перебуває на етапі до Владимира", - поінформував Лубінець.

Він додав, де саме зараз Наріман Джелял та який його стан здоров’я, наразі невідомо, адже вже кілька тижнів він не виходить на зв’язок із дружиною.

Омбудсман наголошує, що етапуючи громадян України на свою територію, РФ грубо порушує Женевські конвенції та норми міжнародного гуманітарного права щодо гуманного ставлення до цивільного населення під час війни. Зокрема, держава-окупант не має права примусово переміщувати цивільних осіб з окупованої території на свою.

Тим часом, громадян України з тимчасово окупованого Криму піддають тиску та випробуванням суворим кліматом. Адже відповідно до Європейських пенітенціарних правил, ув'язнені повинні направлятися для відбуття покарання в установи, розташовані поблизу міста проживання.

Читайте також: МЗС засудило етапування Джеляла та братів Ахтемових із Криму в Росію

За інформацією Лубінця, Європейський суд з прав людини у своїй практиці також визнав, що поміщення засуджених до віддаленої колонії (розташованої за кілька тисяч кілометрів від міста, де проживають їхні родини), є втручанням у їхні права за статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Український омбудсман вкотре закликав світову спільноту рішуче реагувати на порушення Російською Федерацією норм міжнародного гуманітарного права та вимагати негайного звільнення всіх незаконно ув’язнених громадян України.

Нагадаємо, Наріман Джелял є першим заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу, який заборонений у Криму з 2016 року як «екстремістська організація», Азіз та Асан Ахтемови — кримськотатарські активісти. Їх затримали силовики окупаційної адміністрації у вересні 2021 року за сфабрикованими звинуваченнями. Восени того ж року усіх трьох додатково звинуватили у злочинах, які вони не скоювали.

Згодом російська окупаційна адміністрація засудила:

Раніше українське МЗС засудило примусове етапування українських політв'язнів.