UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія хоче ускладнити роботу спостерігачів ОБСЄ на кордоні – МЗС України називає причину

Країна-окупант хоче збільшити обсяги постачання бойовикам зброї і боєприпасів, вважають українські дипломати.

Україна рішуче засуджує небажання Росії продовжувати мандат Місії спостерігачів ОБСЄ на російських прикордонних КПП «Гукове» і «Донецьк» після 30 вересня, повідомляє МЗС України. Про ухвалене президентом Владіміром Путіним  рішення росіяни повідомили на сьогоднішньому засіданні Постійної ради ОБСЄ.

Київ розглядає такі наміри РФ як продовження дій, спрямованих на свідомий саботаж імплементації Мінських угод, зокрема п.4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, який передбачає забезпечення постійно діючого моніторингу та верифікації з боку ОБСЄ україно-російського кордону.

«Розглядаємо таке рішення РФ як свідчення її планів продовжувати і збільшувати поставки зброї, військового обладнання, боєприпасів, регулярних військ і найманців на тимчасово окуповану територію України в Донецькій і Луганській областях, що може призвести до подальшої ескалації в зоні російсько-українського збройного конфлікту», - наголосили в МЗС.

Україна рішуче засуджує деструктивну позицію РФ і розглядає її у контексті інших дій Москви, спрямованих на блокування прогресу щодо врегулювання конфлікту в Донбасі. У міністерстві нагадали, що забезпечення прозорості на кордоні є невід'ємною передумовою для врегулювання.

Своєю чергою Україна підтверджує готовність до тісної взаємодії зі Шведським головуванням ОБСЄ, державами-учасниками і генеральним секретарем організації для зниження негативних наслідків російської ініціативи, озвученої перед масштабними військовими навчаннями «Захід 2021».

«Україна вимагає від РФ негайно припинити деструктивні дії щодо наглядової місії ОБСЄ, виконати всі взяті на себе зобов'язання у межах Мінських угод з метою деескалації ситуації з безпекою і подальшого врегулювання збройного конфлікту політико-дипломатичними засобами», - наголошується в заяві.

З такими ж вимогами до Росії звернулася українська делегація в Тристоронній контактній групі.

«Українська делегація рішуче засуджує дії РФ і розглядає в контексті інших дій Москви, спрямованих на блокування прогресу в межах консультацій у рамках ТКГ. Україна вимагає від російської сторони негайно припинити деструктивні дії щодо Наглядової місії ОБСЄ і виконати всі взяті на себе зобов'язання у межах Мінських угод », - наголошується в повідомленні делегації в Telegram.

Читайте також: Росія не хоче продовжувати мандат ОБСЄ на україно-російському кордоні

У липні дію мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в пунктах пропуску «Донецьк» і «Гукове» в Ростовській області, на кордоні з Україною, продовжили тільки на два місяці, замість чотирьох. Тоді Росія без надання об'єктивних причин відхилила стандартне продовження.

У делегації ЄС і США при ОБСЄ вважають позицію Росії неконструктивною, закликають Москву не блокувати продовження мандата на більш тривалий період і сприяти ефективному моніторингу на кордоні.