UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія фактично визнала окупацію українських територій — Мамедов

Окупаційна адміністрація намагається впливати на населення нормами, які тут же порушує.

Росія фактично визнала факт окупації території України, адже взяла на себе відповідальність за те, що відбувається на окупованих територіях відповідно до норм Женевської Конвенції, повідомив експерт з міжнародного кримінального права, заступник генерального прокурора України у 2019–2021 роках Гюндуз Мамедов.

Він опублікував документ-розпорядження окупаційної адміністрації Херсону, в якому на підставі норм Женевської конвенції та українського законодавства, яке відповідно до норм Конвенції єдине має юридичну силу на захоплених територіях, закликає працівників комунальної сфери приступити до роботи.  

«А отже, саме російські окупаційні адміністрації відповідальні за все, що відбувається на тимчасово окупованих територіях», - підкреслив важливість цього документу Гюндуз Мамедов.

При цьому юрист наголосив, що окупаційні адміністрації РФ порушують норми міжнародного гуманітарного права. Зокрема з вони примушують перевести навчання українських дітей з нового навчального року на російські програми.

«В цьому вбачається бажання знищити все українське на тимчасово окупованих територіях, що є ознакою геноциду», - підкреслив Мамедов.

Читайте також: Після спецоперацій ЗСУ окупанти посилили терор мешканців Мелітополя та околиць

Коли перед вторгненням, 22 лютого, західні розвідки попереджали про плани росіян створити фільтраційні табори, багатьом ці сигнали здавалися згущуванням барв. Однак реальність виявилася страшнішою за попередження. Як і де відбувається фільтрація? Для чого вона потрібна росіянам? Які першочергові очікування окупантів від “фільтрації цивільних”? Чи помітив світ цю трагедію українців? Відповіді читайте у матеріалі Олександра Неберикута та Олександра Клюжева в рамках спільного проекту ZN.UA та Громадянської мережі ОПОРА «Окуповані. Як українців пропускають через фільтраційні табори».