UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Росенергоатом" скерував на Запорізьку АЕС групу власних спеціалістів-ядерників — МАГАТЕ

Персонал атомної електростанції працює під надзвичайним тиском з боку окупантів.

“Росенергоатом”, який є підрозділом російської державної атомної компанії "Росатом", скерував на Запорізьку АЕС групу власних спеціалістів-ядерників. Вони вимагають щоденних звітів від керівництва станції про конфіденційні питання щодо функціонування об'єкту, про це йдеться в повідомленні Міжнародного агентства з атомної енергії.

Згадані питання стосуються аспектів, пов'язаних із адмініструванням і управлінням, технічним обслуговуванням і ремонтом, охороною та контролем доступу до об’єкту, а також поводженням з ядерним паливом, відпрацьованим паливом і радіоактивними відходами.

Персонал Запорізької АЕС – найбільшої в країні станції з шістьма реакторами – «працює під неймовірним тиском», повідомила агентству українська сторона.

Російські війська захопили станцію 4 березня. Попри те, що ситуація в Запоріжжі продовжує залишатися складною та, за словами Гроссі, потребує постійної уваги через присутність російських сил і персоналу «Росатому», управління  залишається за українськими операторами.

Читайте також: Над Хмельницькою АЕС зафіксували дві крилаті ракети

Наразі з 15 діючих реакторів країни на чотирьох АЕС, наразі до мережі підключено сім, у тому числі два на Запорізькій АЕС, два на Рівненській АЕС, два на Південно-Українській АЕС та один на Хмельницькій АЕС. Інші вісім реакторів зупиняються на регулярне технічне обслуговування або утримуються в резерві. Системи безпеки на чотирьох АЕС залишаються функціонуючими.

У МАГАТЕ також повідомили, що віддалена передача даних від Чорнобильської АЕС до штаб-квартири Агентства у Відні поступово відновлюється після того, як цього тижня його фахівці оновили системи автоматичного моніторингу та розгорнули нові канали передачі на основі супутникових технології. Передача даних з Чорнобиля була перервана на два місяці внаслідок окупації.

Раніше ми повідомляли, що в Україні вийде документальний фільм слідами подій на ЧАЕС, опубліковано тизер. Організація Women in Nuclear (WiN) Ukraine запросили експертів та очевидців подій, щоб обговорити цю тему.