UA / RU
Підтримати ZN.ua

Родичі київських посадовців використали дітей-сиріт, щоб втекти з України ‒ Лубінець

Він розповів, що подібну схему могли провернути неодноразово.

В Офісі омбудсмена заявили, що низка родичів столичних посадовців незаконно виїхали за кордон, супроводжуючи дітей-сиріт, щоб уникнути мобілізації.

За інформацією омбудсмена Дмитра Лубінця, у цій схемі були задіяні працівники Служби у справах дітей та сім’ї й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 у Києві.

Читайте також: Ігнорування повістки: який штраф може загрожувати військовозобов'язаним

Він зазначив, що у березні 2022 року 68 вихованців Центру у супроводі 20 людей вивезли у колишній молодіжний табір німецького міста Вупперталь. Ці вихованці – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Представники Офісу омбудсмена під час відвідин закордонних закладів, у яких знаходяться діти з України, не змогли потрапити у цей табір. Офіційною причиною там назвали "відсутність на території супроводжувачів від української сторони і те, що діти перебувають виключно піж німецькою опікою".

Читайте також: Федоров розповів, коли забронювати від мобілізації можна буде в "Дії"

"Як повідомили німецькі супроводжуючі, з початку евакуації було 55 дітей, проте відповідно до наказу директора Центру у Німеччину евакуювали 68. Запитання – а де 13 дітей? Моніторингова група так і не змогла перевірити ці дані через ненадання інформації", ‒ розповів Лубінець.

Із його слів, під час з'ясування обставин виявилося, що Служба й Центр не мають копій чи будь-яких документів щодо умов перебування дітей під опікою в Німеччині.

"Ми виявили, що серед супроводжуючих осіб під час евакуації були люди, які не мають стосунку до цієї сфери, й лише за день до цього стали працівниками закладів, а деякі зовсім ніколи не були працевлаштовані. Найцікавіше: серед цих людей – близький родич керівника Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва і близький родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1. Серед супроводжуючих також вказані ще чотири людини, підстави для виїзду яких потребують додаткового вивчення", ‒ підкреслив омбудсмен.

Лубінець додав, що чоловіки, які змогли виїхати за допомогою дітей, звільнилися зі своїх посад, коли опинилися за кордоном. Наразі вони не повернулися в Україну.

"Цей факт наштовхує на думку, що це була "спланована акція". Тепер ми прискіпливіше перевірятимемо документи щодо закордонних відряджень, оскільки складається враження, що подібні випадки непоодинокі", ‒ повідомив він.

Читайте також: Мобілізація в Україні: як ухилянтам можуть обмежити право керування автомобілем

Лубінець додав, що направив до правоохоронців, а також у КМДА і Міністерство соцiальної політики, листи з проханням провести розслідування.

Нагадаємо, Служба безпеки України повідомила, що затримала ексдепутатку Верховної Ради, яка "заробляла" на медичних довідках для ухилянтів.