UA / RU
Підтримати ZN.ua

РНБО та Мінекономіки додали до санкційного списку кілька російських підприємств

Компанії, які потрапили під обмеження, співпрацювали з підприємствами ОРЛО та намагалися налагодити бізнес на підконтрольній українській владі території.

Рада національної безпеки та оборони, а також Міністерство економіки України застосували санкції проти окремих суб'єктів підприємницької діяльності Росії, які уклали контракти з підконтрольними окупаційній адміністрації "ЛНР" транспортними підприємствами. Компанії, які потрапили під обмеження брали участь в незаконному перевезенні вантажів через закриті пункти пропуску на Луганській митниці. Про це повідомили в Службі безпеки України.

"За ініціативи Служби безпеки України застосовано спеціальні санкції та обмежувальні заходи до окремих суб'єктів підприємницької діяльності РФ, які уклали контракти з підприємствами транспортної галузі, що підконтрольні окупаційній адміністрації ОРЛО", - йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, протягом 2018 року низка російських компаній уклала "зовнішньоекономічні угоди" з транспортними підприємствами, які працюють на непідконтрольній українській владі території Донбасу. Згідно з цими договорами, через закриті пункти пропуску пропуску "Ізварине", "Довжанський" та "Червона Могила" Луганської митниці, відбувається незаконне перевезення вантажів.

"Наразі РНБО та Мінекономіки введено санкції щодо низки підприємств країни-агресора, у тому числі АТ "РЖД Логистика", ТОВ "Промкомплекспласт", ТОВ "Газголдер" та інших суб'єктів господарювання РФ", - зазначили у прес-службі.

Окрім того, вказані російські компанії намагалися налагодити бізнес із українськими підприємствами на підконтрольній владі території.

Своїми діями російські підприємства грубо порушують міжнародні норми і правила та є причетними до фінансового і матеріального забезпечення терористичних організацій на тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей. Це завдає істотні збитки економіці України", - додали в СБУ.

Зазначено, що санкції передбачають блокування активів, обмеження торговельних операцій, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України та інші обмеження, які не дозволять порушникам у подальшому здійснювати фінансово-господарську діяльність в Українській державі, а також запобігають виведенню капіталів за межі нашої держави.

Нагадаємо, РНБО неодноразово поповнювала перелік російських підприємств та фізичних осіб, проти яких Україна застосувала санкції та інші обмежувальні заходи у зв'язку із агресією Росії проти Української держави та анексію Кримського півострова.

Однак, між тим, Рада нацбезпеки та оборони "забуває" вносити до санкційних списків російських олігархів, політиків, бізнесменів та компанії, які є у відповідних переліках США і Євросоюзу. Однак пояснити таку вибірковість в РНБО не можуть.

Детальніше про уявні санкції з боку України проти олігархів, політиків і компаній з РФ читайте в матеріалі Валентини Самар і Єлизавети Стрій "Санкції: курси крою та шиття" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".