UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рєзніков про напругу навколо кордонів України: Режим ризику нам зрозумілий

Представники США та Великої Британії обіцяють допомогу Україні.

Служби розвідки України, Великої Британії та США здійснили обмін інформацією про накопичення та наявність російських військ біля кордонів України.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков під час робочої поїздки на полігон "Широкий лан" на Миколаївщині, повідомляється на сайті Міністерства оборони України.

"У мене відбулися дві важливі зустрічі – з міністрами оборони Великої Британії Беном Уоллесом та США Ллойдом Остіном. У нас були серйозні розмови, де ми чітко порівняли фактаж, який отримує наша та їхні розвідки. Зробили обмін інформацією між нашими розвідувальними агенціями – висновки однакові. Режим ризику нам зрозумілий", - повідомив міністр.

Рєзніков підтвердив, що Україна "наодинці не залишиться".

"Представники офіційного Кремля постійно шукають собі виправдання, посилаючись на нібито якісь порушення з боку України. Розповідають, що ми нібито не виконали Мінські домовленості, розповідають, що вони взагалі не є учасниками Мінських домовленостей. Нещодавно МЗС РФ розповідало, що мінський процес це переговори України з окупаційними режимами у Донецьку та Луганську під модерацією РФ У протоколі та меморандумі Мінських домовленостей чітко написано, що сторони у Тристоронній контактній групі: Російська Федерація, Україна та модератор ОБСЄ, тому те, що вони викладають публічно, абсолютно не спрямоване на цивілізований світ", - заявив Резніков, зазначивши, що весь цивілізований світ знає, яка сторона є агресором.

Міністр поінформував, що влада Росії викладає інформацію у вигідній для їх внутрішньої аудиторії інтерпретації з метою виправдання потенційної ескалації.

Читайте також: Не можна бути впевненим, що у випадку з Україною Путін діятиме раціонально — Вершбоу

"Вони бояться неприйняття власним суспільством росіянами агресії та війни. Якщо подивитися на соціологічні дослідження, зроблені навесні одним із російських дослідницьких центрів — номер один для їхнього населення — страх війни", — підсумував Резніков.

Раніше Міністерство оборони Росії заявило, що вищі генерали з Росії та США розмовляли телефоном на тлі побоювань Заходу, що Москва може замишляти вторгнення в Україну.

Як сказано в повідомленні міністерства, начальник Генерального штабу Росії Валерій Герасимов та голова комітету начальників штабів Марк Міллі обговорили «поточні питання міжнародної безпеки», не вдаючись до подробиць.

Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков заявив у вівторок, що будь-які кроки США щодо відправки в Україну більшої кількості техніки та військових радників лише збільшать напруженість.

Минулого місяця Росія знову почала стягувати війська та техніку до кордонів з Україною, нарощуючи угруповання, що залишилося там після весняних "учень". Агресивність Росії на дипломатичному та військовому напрямках в останні тижні суттєво зросла. Міграційна криза в Білорусі, напруженість на Балканах, пропасне зростання цін на газ у Європі – у всіх цих подіях простежується російський слід.

Загроза вторгнення Росії в Україну велика. На відміну від публічних коментарів української влади, американські партнери "вкрай стурбовані незвичайним переміщенням" російських військ біля кордонів України та проводять термінові консультації зі своїми союзниками. Проте навіть формально оновлене стратегічне партнерство Києва та Вашингтона не дає відповіді на головне питання. Який? Читайте статтю Тетяни Силіної  ”Відкрите питання: Як Америка захищатиме Україну від Путіна?”.