UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різдвяний піст: що можна і що не можна їсти в цей час

Пилипівський піст триватиме до 6 січня.

28 листопада починається Пилипівський (Різдвяний) піст, який триватиме до Різдва Христового. Піст триває 40 днів і тому в церковному уставі він іменується також Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст. Заговини на піст припадають на день пам'яті святого апостола Пилипа, тому піст носить назву Пилипівського.

Що не можна їсти в Різдвяний піст

У цей час потрібно обмежити себе в таких продуктах, як м'ясо, яйця, молоко, сир, вершкове масло. У понеділок, середу і п'ятницю заборонено також вживання риби і вина, їжу без масла (сухоядіння) дозволяється приймати тільки після вечерні.

З 2 по 5 січня піст підсилюється, і в ці дні навіть в суботу та неділю, не можна їсти рибу. Напередодні Різдва (6 січня) їсти можна тільки після появи на небі першої зірки.

Що можна їсти в Різдвяний піст

У цей час можна їсти овочі, фрукти, каші, хліб, зелень, горіхи, мед. Крім того, можна також вживати в їжу різні соління, робити салати і рагу, їсти супи. Не заборонено пити соки, морси, кисіль і чай.

Варто відзначити, що хворим людям дозволяється постити в тій мірі, в якій дозволяє їм лікар. Крім того, послабити обмеження в їжі можна людям похилого віку, а також тим, хто займається важкою фізичною працею, перебуває в дорозі. Як правило, від посту звільняються вагітні жінки і маленькі діти.