UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різдво Пресвятої Богородиці 2024: історія та заборони

В цей день народилася Діва Марія.

8 вересня християни східного обряду традиційно відзначають Різдво Пресвятої Богородиці. Дата свята змінилася минулого року, оскільки Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новоюліанський календар. Раніше його відзначали на 13 днів пізніше.

Читайте також: Михайлове чудо: традиції та молитви

В цей день вшановують матір Спасителя – Діву Марію. Інша назва цього свята – Друга пречиста

Історія Різдва Пресвятої Богородиці

Батьками Діви Марії були Іоаким та Анни. В них довго не було дітей, і це засмучувало їх та викликало засудження.

Одного разу первосвященник не прийняв жертвоприношення Іоакима, після чого той пішов у пустелю і почав молитися. В цей час Анна залишилась вдома та теж молилася.

За біблійними переказами, саме тоді до подружжя з'явився ангел який сповістив: «Господь почув молитви твоєї, ти зачнеш і народиш, і про потомство твоє будуть говорити в усьому світі».

Дізнавшись радісну новину та Іоаким та Анна зустрілися біля Золотих воріт Єрусалиму. Скоро в їх сім'ї народилася донька, яку назвали Марією. Щасливе подружжя дало обітницю присвятити свою дитину служінню Богові. Доньку Марію віддали в Єрусалимський храм, де вона служила до повноліття.

Що заборонено робити у свято Різдва Пресвятої Богородиці

Це дуже важливе свято для вірян, тож з давніх часів з ним були пов’язано багато заборон.

В цей день заборонялося займатися важкою фізичною працею, шити, вишивати, в'язати.

Також на свято не можна прибирати вдома.

Заборонялося лаятися, лихословити, з'ясовувати стосунки та ображати людей. Думки і помисли в цей день повинні бути чистими. Вірянам в цей день не можна їсти м'ясні та молочні продукти.