UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різдво 2022: як приготувати пісні вареники

Вареники - один із обов'язкових атрибутів на різдвяному столі

Вареники – одна з 12 неодмінних страв традиційного українського різдвяного обіду, а мак символізує достаток та багатство наступного року. Тож включити їх у святкове меню буде чудовою ідеєю.

Шукаєте смачні різдвяні рецепти? Вам можуть сподобатися ці українські вареники, фаршировані маком та подані зі сметаною чи медом; оригінальні вареники із простою начинкою, приготовані нетрадиційно. У добірці пропонуємо рецепти пісних вареників, пов'язаних з українським народом, культурою та традиціями!

У варениках, які ми збираємося приготувати сьогодні, використовується ніжне тісто пшеничне, загорнуте в чудову різноманітну начинку. Це дуже смачно. Справді, варто спробувати.

Рецепти пісних вареників

Вареники з маком

Інгредієнти:

Тісто

50 г вершкового масла

400 г пшеничного борошна

2 яйця

250 мл молока

дрібка солі

Начинка

4 ст. л. родзинки

Цукор 3 ст.

150 г (5 унцій) насіння маку

Приготування:

Тісто

Щоб приготувати вареники з маком, почніть змішувати молоко, олію та сіль. Довести масу до кипіння та вимкнути вогонь. Вмішайте 160 г борошна. Потім по одному додайте яйця. Поступово додавайте борошно, що залишилося. Спочатку замісити тісто ложкою. Потім продовжуйте місити руками. У результаті у вас має вийти м'яке еластичне тісто, яке не липне до рук.

Накрийте тісто лляною тканиною і дайте йому постояти 30 хвилин, перш ніж починати формувати вареники (серветка також запобігає підсиханню вареників).

Начинка

Викладіть мак у миску і залийте окропом зверху на півгодини. Злити зайву воду і 3 рази пропустити мак через кавомолку або подрібнити товкачем.

Родзинки промити і окремо замочити в окропі на 20 хвилин. Злийте воду і дайте родзинки висохнути.

Змішайте родзинки, мак і цукор до однорідної маси.

Надамо форму.

Розкотити тісто тонким шаром (2 мм) на злегка присипаним борошном поверхні. Виріжте кухлі за допомогою склянки або формочки для печива.

Зберіть обрізки і поверніть їх у миску з тестом, використовуйте обрізки з наступною порцією тесту. У центр кола викласти 1 ст. начинки. Складіть коло навпіл і щільно притисніть краї. Повторюйте, поки все тісто та начинка не закінчаться.

Щоб зварити вареники, доведіть до кипіння велику каструлю з водою, посоліть трохи і додайте вареники порціями (по 10-15 вареників за раз). Перемішайте галушки, щоб вони не прилипли. Варити вареники 5-7 хвилин, доки вони не спливуть нагору. Перекладіть галушки в глибоку миску шумівкою. Додайте топлене вершкове масло або олію, щоб вареники не прилипали один до одного.

Подавати вареники теплими, заправленими сметаною чи медом.

Якщо ви хочете заморозити вареники для подальшого використання, викладіть їх на лист в один шар і залиште в морозильній камері на ніч. Потім перекладіть заморожені вареники в пакет із застібкою-блискавкою. До речі, коли ви вирішили відварити вареники, їх необов'язково розморожувати. Дістаньте з морозилки та зваріть.

 

Відкриті вареники

Ці оригінальні пісні вареники урочисто прикрашають стіл до Різдва. Ви можете заздалегідь підготувати ці конвертики і розігріти їх перед подачею на стіл.

інгредієнти

1 яйце

3 столові ложки (45 мл) молока

340 г картопляного пюре

1 дрібно нарізана червона цибулина

1/2 чайної ложки солі

1/4 чайної ложки меленого мускатного горіха

36 кружечків із тонкого тіста (листове тісто для вонтонів)

2 столові ложки (30 мл) рослинної олії

2 столові ложки (30 мл) лимонного соку

2 столові ложки дрібно нарізаної петрушки

2 столові ложки журавлини для прикраси

Приготування

У мисці збийте сіль з|із| яйцем і молоком. Залишіть на 5 хвилин. Додайте пюре - все, крім цибулі, спеції. Енергійно перемішуйте близько 1 хвилини, поки повністю не змішаєте.

На робочу поверхню розкладіть по 6 кружечків, вирізаних із тіста для вонтонів (або будь-якого, крім листкового, тонкого тіста). Капніть приблизно по 1 столовій ложці (15 мл) суміші в центр кожного кружка. Змочіть краю водою, потім загніть краю вгору навколо начинки, надаючи їм форму відкритої сумочки, не защипуючи вареники. Відкладіть на піднос і повторіть з кружечками, що залишилися.

У велику сковороду з антипригарним покриттям кладіть вареники відкритою стороною догори. Переконайтеся, що вони не стосуються один одного. Додайте в сковороду приблизно 1 см води та 1 столову ложку (15 мл) олії. Накрийте та доведіть до кипіння. Тушіть вареники 8 хвилин. Зніміть кришку і продовжуйте готувати протягом 3 хвилин або доти, доки начинка не прогріється, вода повністю не випарується і дно вареників не почне підрум'янюватися. Відкладіть на блюді сервіровки.

Тим часом у мисці з холодною водою замочіть цибулю з 1 столовою ложкою (15 мл) лимонного соку на 5 хвилин. Осушити.

Додайте лимонний сік, петрушку і журавлину в миску з цибулею. Добре перемішати. Коли будете готові до подачі, посипте вареники цибульним гарніром.