UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різдвяний Святвечір: коли будуть відзначати в цьому році

Дата святкування змінилася.

Щороку віряни напередодні Різдва Христового відзначають Святвечір. В цей день традиційно збираються у сімейному колі. Але у цьому році дата свята змінилася, оскільки Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новий календар. Так, дати всіх неперехідних православних свят для парафіян ПЦУ змінилися – їх відзначатимуть на 13 днів раніше.

Коли буде Святвечір 2023

У зв'язку з переходом ПЦУ на новоюліанський календар, в Україні змінилася дата святкування Різдва. Тепер християни східного обряду відзначатимуть це свято 25 грудня.

Читайте також: День святого Миколая 2023: коли його святкуватимуть в Україні

Святвечір прив'язаний до дати святкування Різдва, тому у 2023 році його святкуватимуть теж раніше – 24 грудня.

Оскільки ПЦУ вже перейшла на новий календар, то тепер в Україні християни східного обряду відзначатимуть Святвечір та Різдво Христове – в один час з християнами західного обряду.

Нагадаємо, що зміна дати святкування Різдва також вплинула і на початок Різдвяного посту. У цьому році він розпочнеться раніше.

Нагадаємо, що Українська Греко-Католицька Церква в березні повідомила, що з 1 вересня 2023 року переходить на григоріанський календар та опублікувала оновлений церковний календар свят за період з вересня по грудень цього року.