15 листопада у християн східного обряду розпочинається Різдвяний піст. Дата посту у цьому році змінилася, оскільки Православна церква України (ПЦУ) з 1 вересня перейшла на новоюліанський календар. Тепер парафіяни ПЦУ всі неперехідні православні релігійні свята відзначатимуться на 13 днів раніше.
Що можна їсти під час Різдвяного посту
Різдвяний піст має три основні етапи, під час яких діють певні обмеження у їжі. У піст заборонено вживати їжу тваринного походження. Перелік дозволених та заборонених страв залежить від дня тижня та періоду посту.
15 листопада – 6 грудня
По понеділках можна вживати гарячі страви, але вони мають бути без додавання олії. В середу та п'ятницю слід дотримуватися сухоїдіння (горіхи, мед, сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, хліб)
В цей час дозволено їсти рибу та пити вино лише по вівторках, четвергах, суботах та неділях.
7 грудня – 18 грудня
В цей період не можна їсти рибу по вівторках та четвергах. По понеділках можна їсти гарячі рослинну їжу без олії. У середу та п'ятницю – сухоїдіння. У вихідні дні у раціон можна включити рибу та вино.
19 грудня – 24 грудня
Цей період посту вважається найсуворішим. Так, віряни мають дотримуватися сухоїдіння у понеділок, середу та п'ятницю.
У вівторок та четвер можна їсти гарячі страви без олії. У суботу та неділю до страв дозволено додати олію.