UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різдвяний піст: що можна їсти в кожен з днів

У піст заборонено вживання м'ясних і молочних продуктів.

У суботу, 28 листопада, у християн східного обряду починається Різдвяний піст, який також називають Пилиповим. Як випливає з назви, він триватиме до свята Різдва Христового і завершиться 7 січня. Останнім днем посту буде Святвечір, 6 січня.

Як повідомляє "УНІАН", у  піст забороняється вживання в їжу м'ясних і молочних продуктів, яєць. В деякі дні забороняється також вживання їжі з додаванням олії. Іноді допускається вживання риби.

Розклад Різдвяного посту

28 листопада - 19 грудня

Понеділок - дозволяється вживати гарячу їжу без масла. У вівторок, четвер, суботу і неділю можна їсти рибу. Середа і п'ятниця - пропонується сухоїдіння (хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед).

20 грудня - 1 січня

По вівторках і четвергах не можна їсти рибу.

2 - 6 січня

У понеділок, середу і п'ятницю слід дотримуватися сухоїдіння. У суботу та неділю можна їсти гарячу їжу з олією.

Календар харчування по днях

28 листопада, субота - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

29 листопада, неділя - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

30 листопада, понеділок - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

1 грудня, вівторок - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

2 грудня, середа - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

3 грудня, четвер - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

4 грудня, п'ятниця - Введення Богородиці, на честь свята можна їсти рибу і випити вина

5 грудня субота - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

6 грудня неділя - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

7 грудня понеділок - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

8 грудня вівторок - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

9 грудня середа - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

10 грудня четвер-Дозволяється їсти рибу і морепродукти

11 грудня п'ятниця - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

12 грудня, субота - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

13 грудня, неділя - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

14 грудня понеділок - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

15 грудня, вівторок - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

16 грудня, середа - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

17 грудня, четвер - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

18 грудня, п'ятниця - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

19 грудня, субота - Святителя Миколая, можна з'їсти риби і випити вина

20 грудня, неділя - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

21 грудня, понеділок - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

22 грудня, вівторок - Гаряча їжа з маслом - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

23 грудня, середа - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

24 грудня, четвер - Гаряча їжа з маслом - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

25 грудня, п'ятниця - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

26 грудня, субота - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

27 грудня, неділя - Дозволяється їсти рибу і морепродукти

28 грудня, понеділок - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

29 грудня, вівторок - Гаряча їжа з маслом - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

30 грудня, середа - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

31 грудня, четвер - Гаряча їжа з маслом - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

1 січня, п'ятниця - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

2 січня, субота - Гаряча їжа з маслом - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

3 січня, неділя - Гаряча їжа з маслом - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

4 січня, понеділок - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

5 січня, вівторок - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

6 січня, середа - Різдвяний Святвечір, сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед. З появою на небі першої зірки до столу подають 12 пісних страв, першою з яких є кутя.