UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різдвяний піст: розклад харчування

Піст передує святу Різдва Христового

28 листопада у християн східного обряду починається Різдвяний піст. Цей період є підготовкою до свята Різдва.

Починається піст у День святого Пилипа, тому його також називають Пилиповим. Останнім днем посту є Різдвяний Святвечір. Цього дня не можна їсти до появи на небі першої зірки, а на вечерю готують 12 пісних страв.

Читайте також: Параскєва П'ятниця: історія свята

Що можна їсти під час посту

У піст заборонено вживати їжу тваринного походження. Разом з тим, список дозволених та заборонених страв залежить від дня тижня та періоду посту.

28 листопада – 19 грудня

По понеділках – дозволяється вживати гарячу їжу без олії. У вівторок, четвер, суботу та неділю можна їсти рибу. Середа та п'ятниця – сухоїдіння (хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед).

20 грудня – 1 січня

По вівторках та четвергах не можна їсти рибу.

2 – 6 січня

У понеділок, середу та п'ятницю слід дотримуватися сухоїдіння. У суботу та неділю можна їсти гарячу їжу з олією.

Розклад харчування по днях

28 листопада - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

29 листопада - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

30 листопада - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

1 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

2 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

3 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

4 грудня - Введення Богородиці, на честь свята можна їсти рибу та випити вина

5 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

6 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

7 грудня - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

8 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

9 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

10 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

11 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

12 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

13 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

14 грудня - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

15 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

16 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

17 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

18 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

19 грудня - Святителя Миколая, можна їсти рибу та випити вина

20 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

21 грудня - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

22 грудня - Гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

23 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

24 грудня - Гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

25 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

26 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

27 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти

28 грудня - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

29 грудня - Гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

30 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

31 грудня - Гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

1 січня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

2 січня - Гаряча їжа з олією – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

3 січня - Гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

4 січня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

5 січня - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

6 січня - Різдвяний Святвечір, з появою на небі першої зірки до столу подають 12 пісних страв, першою з яких є кутя.